Menü

Egészség kontra energiaitalok – élesedik a harc

Az energiaitalok és túlzott fogyasztásuk egyre inkább figyelemfelkeltőbbek egészségügyi szempontból. A helyzet ott tart, hogy akad olyan európai ország, ahol betiltották árusításukat a kiskorúaknak. Másutt egyelőre csak aggódnak.

Litvánia az első ország a világon, ahol 18 év alattiak nem vásárolhatnak energiaitalt. A tiltás illeszkedik abba sorba, amely világszinten támadja az energiaitalokat, csak másutt még nem jutottak el idáig.

Viszont aggódnak. És nem alaptalanul, a túlzott energiaital fogyasztás egyre több betegséggel, egészségügyi problémával hozható összefüggésbe hivatalosan is. A legrosszabb az egészben az, hogy a dolog elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A kamaszok és a náluk fiatalabbak is egyre több ilyen terméket fogyasztanak, úgy isszák, mint a vizet, vagy az üdítőt. A jelenség egyre ijesztőbb méreteket ölt szerte a világon.

Egy átlagos energiaital nagyon sok cukrot és több csészényi kávéadagnak megfelelő koffeint tartalmaz, nem kell mondani, hogy mit jelent a szervezetnek, ha naponta több dobozzal is megiszunk. A rendszeres és túlzott fogyasztás káros mellékhatásaira számos szakmai tanulmány és fórum felhívta már a figyelmet, azonban ez nem elég.

Az energiaitalok népszerűsége egyáltalán nem csökkent, sőt. A folyamatot a jövőben különböző kampányok, vagy tiltások (lásd a litván példa) segítségével igyekeznek majd korlátozni. Az biztos, hogy a következő években a gyártók és az ellenzők komoly harcban lesznek majd a fogyasztók kegyeiért.

Fotó:
pixabay.com

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.