Menü

Egészség kontra energiaitalok – élesedik a harc

Az energiaitalok és túlzott fogyasztásuk egyre inkább figyelemfelkeltőbbek egészségügyi szempontból. A helyzet ott tart, hogy akad olyan európai ország, ahol betiltották árusításukat a kiskorúaknak. Másutt egyelőre csak aggódnak.

Litvánia az első ország a világon, ahol 18 év alattiak nem vásárolhatnak energiaitalt. A tiltás illeszkedik abba sorba, amely világszinten támadja az energiaitalokat, csak másutt még nem jutottak el idáig.

Viszont aggódnak. És nem alaptalanul, a túlzott energiaital fogyasztás egyre több betegséggel, egészségügyi problémával hozható összefüggésbe hivatalosan is. A legrosszabb az egészben az, hogy a dolog elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A kamaszok és a náluk fiatalabbak is egyre több ilyen terméket fogyasztanak, úgy isszák, mint a vizet, vagy az üdítőt. A jelenség egyre ijesztőbb méreteket ölt szerte a világon.

Egy átlagos energiaital nagyon sok cukrot és több csészényi kávéadagnak megfelelő koffeint tartalmaz, nem kell mondani, hogy mit jelent a szervezetnek, ha naponta több dobozzal is megiszunk. A rendszeres és túlzott fogyasztás káros mellékhatásaira számos szakmai tanulmány és fórum felhívta már a figyelmet, azonban ez nem elég.

Az energiaitalok népszerűsége egyáltalán nem csökkent, sőt. A folyamatot a jövőben különböző kampányok, vagy tiltások (lásd a litván példa) segítségével igyekeznek majd korlátozni. Az biztos, hogy a következő években a gyártók és az ellenzők komoly harcban lesznek majd a fogyasztók kegyeiért.

Fotó:
pixabay.com

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.