Menü

Közelít a jojó-effektus időszaka – tehet ellene!

Nagyon sokan küzdenek a jojó-effektussal, azaz a fogyás és a hízás végtelenített váltakozásával. Mindez nagyon megviseli a szervezetet. Az ünnepek előtti és utáni hetek azok, amikor a legtöbben küzdenek a kilókkal: először fogynak, hogy „legyen hová hízni” karácsonykor, amit sikeresen meg is valósítanak, majd igyekeznek újra leadni ezeket a kilókat… Mit tehet, hogy mindezt elkerülje?

A jojó-effektus-szerű fogyás sok esetben többet árt, mint használ. Mondhatjuk, hogy még mindig jobb, mint egyre csak egymásra halmozni a plusz kilókat, azonban mégsem jelent igazi megoldást, és nagyon megviseli a szervezetet - hiszen nincs ideje hozzászokni az új súlyhoz, ami egyszer több, másszor kevesebb. A bőrt, a kötőszöveteket, az emésztő- és érrendszert is megterheli a súlyváltakozás.

A probléma abból ered, hogy az emberek fogyókúrákban gondolkodnak életmódváltás helyett. Sokan azt hiszik, hogy ha valamilyen módszerrel tudtak fogyni, majd mégis visszahízzák a leadott kilókat, akkor maga a módszer nem volt elég hatékony. Mindez abból ered, hogy sok fogyókúrás hirdetés azzal reklámoz, hogy a leadott kilók a diéta vége után sem jönnek vissza. Jól hangzik, de mindez csak az életmódváltás révén megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen lecserél a konyhájában (különösen igaz ez a cukorra, a finomlisztre és az étolajra), valamint elkezd sportolni, és új, egészségesebb főzési technikákat alkalmazni. Mindez nem egy időszakra, hanem egy életre szól.

Érdemes még most, az ünnepek kezdete előtt elgondolkodni azon, hogy tényleg megéri-e, hogy az óriás lakoma után újra komoly fogyókúrába kell kezdeni. Na mégis mit tehetünk az ellen, hogy ne szorítson a nadrág év elején? Olvassa el, mi a három legfontosabb ismérve a karácsonyi jojó-effektus elkerülésének!

  • Állítson össze egészséges karácsonyi menüt! Talán túlzott kihívásnak hangzik, pedig nem is olyan bonyolult, csupán néhány összetevőt kell lecserélni. Manapság már rengeteg ilyen receptet találhat az interneten. Az Éhezésmentes Karcsúság Szafival elnevezésű facebook oldalon például többszáz egészséges recept közül válogathat, a főételektől a sós és édes süteményekig.
  • Lehet enni sok mindent, de nem mindegy, hogy mennyit! A karácsony legfőbb problémája, hogy korlátlan mennyiségű étel áll rendelkezésre, valamint hogy nem akarjuk megsérteni azzal az anyukát, apukát, nagymamát, hogy nem eszünk a főztjükből. Nos, lehet enni belőle, de nem muszáj addig falatozni, amíg már nem kapunk levegőt… A mennyiség bizony nagyonis számít, hiszen nem csak az egészségtelen alapanyagoktól hízunk, hanem azért, mert túlságosan sokan eszünk. A mérték érték!
  • Valahogy az ünnepek idején jobban elfelejtjük az étkezések természetes menetét. Az evés gyakorlatilag végtelen és egybe nyúló. Próbáljon meg nem elfelejtkezni arról, hogy reggelit, ebédet és vacsorát egyen, a finom sütemények pedig képezzék a tízórai és az uzsonna részét. A napi ötszöri étkezés egészséges, de nem akkor, ha ezek teljesen összefolynak. A nassolást is ütemezze!

Higgye el, vidámabban fog telni az újév, ha nem azt kell az első fogalmak közé építeni, hogy diétába kell kezdeni. Ha rendszeresen erről szólnak a fogadalmai, akkor érdemes elgondolkodnia. 

Fotó:
pixabay.com

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.