Menü

Könyvajánló: Suutari-levelek a párválasztásról

Jó lenne, ha a párválasztást is tanulni lehetne, sok fájdalomtól kímélne meg bennünket. Igazából tanulható is, de az iskolákban nincs ilyen képzés, a legtöbb könyv a témában pedig elrettentően tudományos, vagy csak egy szűk rétegnek íródik. A Suutari-levelek című könyv ezzel ellentétben olvasmányos és tanulságos. Gyakorlatilag egy tanító regényről van szó.

Az íróról, Paeli Suutariról nem sok mindent tudunk. Valószínűleg magyar, Budapesten él, ez pedig csak egy művésznév, és nem kíván sok egyebet elárulni magáról. De ez mit sem von le a könyv értékéből: a történet magával ragad minket, miszerint egy a felnőttkor küszöbén, és eljegyzése előtt álló fiú megörökli nagyanyja és nagyapja leveleit, amelyeket még a bátyjának és nővérének írtak azok eljegyzésének idején. Az északon játszódó történet gyönyörű gondolatokat fogalmaz meg egymás szeretetéről, elfogadásáról, valamint arról, hogy mikor illik össze két ember.

A könyv egyik legfontosabb gondolata (a sok legfontosabb közül): ne akarj a kristálypohárból pöttyös bögrét faragni. Ha pöttyös bögrére vágysz, válassz olyat, de hiába ragasztasz a kristálypohárra fület, hiába festesz rá pöttyöket, a végén nem fog tetszeni az eredmény. Nem is beszélve arról, hogy „szegény” kristálypohár milyen furcsán fogja magát érezni, és elveszik a tündöklése. Ez a szép metafora rávilágít az egyik leggyakoribb párválasztási hibára: meg akarjuk változtatni a társunkat, végül pedig ha kérésünkre átalakul, akkor nem vagyunk elégedettek az „eredménnyel”, nem beszélve arról, hogy ő is fuldokolni fog a magára ragasztott, és tőle távol álló szerepektől.

A magával ragadó könyv olyan fontos kérdéseket taglal, minthogy miként találhatjuk meg az igazán hozzánk illő társat, mire kell figyelnünk, és megtanítanunk a gyermekeinknek is erről a témáról, valamint hogy mi okozza az elmagányosodást a párkapcsolatban, és hogyan lehet megoldani a szexuális problémákat, miként kerülhetünk egymásoz közelebb testileg-lelkileg. A legjobb, hogy minderről egy szerethető történetbe ágyazva olvashatunk, és tanúi lehetünk annak, hogy egy fiatal fiú miként ismerkedik a párválasztás témájával, hogyan lesz tudatosabb levélről levélre, és hogyan küzd mindeközben saját magával és az egójával. Ettől csak még hitelesebb lesz a történet.

A könyv könyvesboltokban nem kapható, csupán a szerző honlapjáról rendelhető meg. Itt viszont egyéb érdekes írásokat és ismertető videót is találhat a témában.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!