A tudás megvan, a tudatosság nem
- Dátum: 2014.11.09., 20:04
- Étkezés, felnőtt, gyermek, reggeli, táplálkozás
A felmérések szerint az egészséges táplálkozás fontosságával és alapelveivel nagyon sok ember tisztában van. A valóság azonban más mutat, az ismeretek megvannak, a tudatosság mégis hiányzik a gyakorlatból.
Itt van például a reggeli kérdése. Az emberek jelentős része tisztában van vele, hogy a nap első étkezése igenis fontos. Az emberek azt is tudják, hogy mi az, amire ilyenkor leginkább szüksége van a szervezetüknek.
A tudás azonban sajnos nem sokat ér akkor, ha mindezt a gyakorlatba nem ültetjük át. Sokan még mindig azt a „bevált” módszert követik, hogy felkelés után végy magadhoz egy jó erős kávét, hajtsd le, pislogj kettőt és már indulhatsz is dolgozni. Nem sokkal jobb irány a különböző édességek, cukorral teli péksütemények, kekszek, fehér lisztes pékáruk világa sem.
A nap első étkezése pedig nagyon fontos mind az energia, mind az egészség szempontjából. A helytelen módszerekre több későbbi megbetegedés, kór, például az elhízás, vagy a cukorbetegség is visszavezethető.
A felnőttek reggelije ráadásul általában alaposan kihat a gyermekek étkezésére is, magyarán: a felnőtt magatartása, példája határozza meg, hogy ilyenkor mit eszik és mihez szokik hozzá a kicsi.
Sajnos e felelőtlenség miatt a gyerekek jelentős része nem részesül megfelelő reggeliben. Kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt (vagy egyáltalán nem is eszik ilyesmit), valamint a pékárukat tekintve több fehér lisztből készült terméket vesz magához, mint teljes kiőrlésűt.
Az energia kérdése pedig a gyermek szempontjából is nagyon fontos, ha nem jutnak megfelelő tápanyaghoz, akkor az a teljesítményre (a fizikaira és az agyira egyaránt) is kihat. Az egészségügyi hátrányokat pedig felesleges is hangsúlyozni. Mindenki tudja. Csak nagyon kevés közülük a cselekvő...
Fotó:
pixabay.com
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.