Menü

Mire figyeljünk oda a kapcsolat elején?

Nehéz nyitott szemmel járni akkor, amikor egy párkapcsolat elkezdődik. Az emberek általában szerelembe esnek, és ezzel akarva-akaratlanul felhúzzák a rózsaszín szemüveget, amely jó ideig eltakarja a kapcsolat problémás pontjait. Ha pedig nem lesznek szerelmesek, akkor nem kívánják sokáig működtetni a kapcsolatot, hiszen az az érzésük: „valami hiányzik”. Nem egyszerű tehát reális szempontokat is beépíteni a párválasztásba. Mire érdemes figyelni a kapcsolat elején?

A sokak által emlegetett „kémia”, azaz a vonzalom csupán egy szempont. A megléte fontos mindkét fél részéről, és ha ez megvan, akkor sokáig képes hordozni a hátán az egyébként nem tökéletes viszonyt is. De ezen kívül mire érdemes még odafigyelni, ha valakivel párkapcsolatot kezdünk? Nehéz lenne minden szempontot felsorolni, de összeszedtünk néhány fontos tényezőt, amit érdemes már a legelején megfigyelni.

A beszélgetések tartalma

Azt mindannyian tudjuk, hogy szeretnénk elkerülni az olyan randikat, ahol kínos csend uralkodik. Ha ilyenek a találkozók, akkor valószínűleg ebből nem lesz tartós párkapcsolat – hiszen ha már a legelején csendben majszolod valakivel a hamburgert, akkor mi lesz később? Azonban érdemes megfigyelni a beszélgetések mélységét, és a kettőtök kommunikációjának összekapcsolódását is. Van az úgy, hogy mindketten nagy mesélők vagytok, és így jó ideig nem fogytok ki a témákból, csakhogy egy idő után rádöbbensz: ezek nem eszmecserék, és nem tartalmas beszélgetések. Az eddigi életetek jó sztorijait, vagy az utcán sétálók öltözködését sokkal könnyebb kitárgyalni, mint a mély gondolatokat. Ha már a legelején csak felszínes síkon mozogtok, később sem lesz egyszerű elmélyíteni a kommunikációt.

Az ellentétek vonzzák egymást – vagy mégsem?

Bizony nagyon vonzó lehet egy hozzánk képest teljesen más típusú ember. Könnyű felnézni egy extrémsportoló férfira, ha mi sosem mertük kipróbálni még azt sem, hogy gyorsan guruljunk le bringával a lejtőn. Vagy férfiként felnézhetünk arra a nőre, akiben van spiritusz, és ki mer állni akár ezer ember elé is előadást tartani, ha mi a tíz fős meetingen is zavarban vagyunk. Hosszú távon azonban a különbségek feszültségeket szülhetnek, és az ellentétek inkább konfliktusokat generálnak, mint vonzalmat. Kérdés, hogy az extrémsportolás akkor is annyira vicces, ha izgulva és a kezünket tördelve ülünk otthon a párunkért aggódva, egy kisgyerek mellett? Vagy vonzó-e még az a bizonyos rátermett fellépés, amikor otthoni vitákra kerül a sor? Ha azonban a két fél hasonló, akkor összekovácsolhat például a közös hobbi, vagy egy jó kis szellemi vitatkozás is.

Pénzkezelés

Természetesen nem az a lényeg (jó esetben), hogy a párunk szegény, vagy gazdag, de maga a pénzkezelési, vagy pénzszerzési módszere bizony okozhat konfliktusokat, így ezt érdemes már a legelején megfigyelni. Számunkra érthetetlen, hogy honnan van ilyen summa a bankszámláján? Ha egy erkölcsös családból érkeztünk, akkor ez a későbbiekben zavaró lehet… De nem kell elmenni ilyen szélsőségekig, hogy veszekedések kerekedjenek az anyagi dolgokból. Ha az egyik gyűjtögetni szeret, és félretenni, a másik pedig abban hisz, hogy felesleges ülni a pénzen, akkor ez veszekedéseket fog generálni. Mint ahogy az is, hogy ha a pár egyik fele abban hisz, hogy a nő ne dolgozzon, hanem biztosítsa a hátteret a férfi számára, amíg az pénzt keres, míg a másik abban hisz, hogy a stabil gazdasági helyzethez mindkét félnek dolgoznia kell.

Szerepmegosztás

Az előző pont végén említettek érintik a szerepek kérdését is. Az egyik fél szerint a nőnek a konyhában a helye, míg a másiknak fát kell vágnia, amíg az asszonyka főz? Holott a másik úgy gondolja, hogy inkább kerti munkát végezne, mert a férfiak jobban fűszerezik az ebédet? Ebből hosszú távú konfliktusok lesznek… Ugyanígy abból is, ha nem egyezik a nézőpont, hogy kinek a feladata lefektetni a gyereket, megtervezni a hétvégi kiruccanást. Fontos, hogy a szerepek arányosan kerüljenek elosztásra, és az a férfi, aki vágyik rá, hogy ő irányíthasson, ne egy rátermett menyecskéből akarjon kezesbárányt faragni, és persze fordítva is. Mindezt elég nehéz már a kapcsolat elején megfigyelni, de éles szeműek hamar észreveszik az ezekre utaló jeleket. Ezen kívül érdemes megfigyelni, hogy a párunk miként mozog családi körben, mert ez sokat elárul róla.

Jövőtervek

Ha ismerkedéskor már elhangzik, hogy néhány éven belül a másik a tengerentúlra szeretne költözni, de mi még a határt sem akarjuk soha átlépni, akkor ezen érdemes elgondolkodni, és nem legyinteni azzal, hogy „ó, ez még messze van!”. Ha komoly kapcsolatot keresünk, akkor ezekkel a kérdésekkel igenis már az elején foglalkozni kell. Mint ahogy azzal is, ha az egyik fél családot akar, a másik pedig még nem barátkozott meg a gyerekekkel. Ha az egyikük falun akar lakni, a másik pedig született kozmopolita. Érdemes olyan ember mellett letáborozni, aki a jövő kérdéseiről hasonlóan gondolkodik – és akivel erről tudunk is beszélgetni. Sokan követik el azt a hibát, hogy a kapcsolatban még túl korainak tartják a jövőtervek megvitatását. Pedig a közös célok viszik előre a párkapcsolatot, és ha mindez már az elején tabutéma, akkor lehet, hogy később is nehéz lesz szóba hozni.

Család és barátok

Figyeljük meg, hogy az újdonsült párunk miként viselkedik a családjával, barátaival, valamint hogy azok mennyire barátságosak velünk, továbbá hogy hogyan töltik együtt az idejüket. A kapcsolat elején sokan legyintenek erre: „nem számít, hogy a szülei nem kedvesek, a lényeg, hogy mi itt vagyunk egymásnak!”, vagy igaz, hogy a párunk eddig minden héten háromszor a barátaival bulizott, de most már biztosan megkomolyodik, hogy párra talált, hiszen minek annyit partizni. Ne hitegessük magunkat! Szép dolog a szerelem, de hosszú távon igenis fontos, hogy milyen emberek veszik körül azt, akit társunknak választunk. 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!