Menü

Még pár napig lehet jelentkezni a társadalmi innováció pályázatra

Nemrégiben olvashatták ismertetőnket a Társadalmi Vállalkozások Napjáról. Akinek felkeltette az érdeklődését a társadalmi felelősségvállalás témakörének újszerű csomagolása, annak érdekes lehet, hogy október 27-éig várják az ötleteket a társadalmi innováció pályázatra. Olyan projektötleteket lehet benyújtani, amelyek valamely társadalmi problémára nyújtanak megoldást.

A felhívás szerint ennek módja lehet valamilyen erőforrás, eszköz, kommunikációs csatorna újszerű felhasználása, vagy emberek, közösségek innovatív módú összekapcsolása. A tíz legjobb ötlet abban a jutalomban részesül, hogy a pályázó 1 hónapos inkubációs lehetőséget kap: szakértők segítenek a projekt képzéssel összekapcsolt kidolgozásában.

A legjobb, hogy mindenféle szervezet, informális közösség részt vehet a pályázatban, nincsenek erre vonatkozó túlzóan szigorú megkötések. Kiemelt cél a modern technológiák alkalmazása az ötlet során, legyen az mobiltechnológia, vagy digitális tananyag. A felhívás célja továbbá a pro-bono önkéntesség elterjesztése, így annak projektötletbe való építése különös fontosságú. A pro-bono önkéntesség tudás-alapú önkéntességet jelent, amikor valaki a szaktudásával nyújt segítséget valamilyen társadalmilag hasznos céllal.

Nem meglepő, hogy a pro-bono mozgalom Amerikában a legelterjedtebb, erre alakult a Taproot Foundation elnevezésű szervezet. Magyarországon hasonló kiváló kezdeményezés az Ügyvédek a Közjóért – Magyar Pro Bono Díj, amelyet 2011. óta adnak át annak az ügyvédnek és ügyvédi irodának, akit kiválasztanak, hogy ügyvédi munkájukkal a legtöbbet tették a társadalmilag hasznos célok érdekében ügyvédi munkájukkal.

A „Változz, hogy változhass”címmel kiírt társadalmi innováció pályázat a http://www.tarsadalmiinnovacio.hu/ linken olvasható, és nyújtható be elektronikusan. 

Fotó:
pixabay.com

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.