Menü

Az igazi olvasás öröme

A mai rohanó világban kezdünk leszokni az olvasásról. Na persze látszólag egyre többet olvasunk interneten, de az igazi olvasásélmény kevés, mivel nincs időnk egy-egy könyv „magunkévá tételére”.

Azt talán senki sem állítja, hogy olvasni rossz dolog, mégis mintha kezdenénk leszokni róla. Ebben közbe játszik az is, hogy már nem feltétlenül akarunk bevonódni, hiszen arra nincs idő. Koncentrációnknak és információ éhségünknek csak egy-egy poszt erejéig, rövid online cikkek elolvasásáig van kapacitása. Na persze ekkora hírözön, információáradatban ez egy alkalmazkodó stratégia, hiszen e nélkül képtelenek lennénk lépést tartani a világ történéseivel. Ezzel  nincs is semmi gond, egyrészről… Másrészről azonban ez a fajta olvasás felületessé, és bizonyos szempontból igénytelenné tesz minket. Ha teljes könyveket, műveket olvasunk, akkor viszont igazi olvasásélményhez juthatunk, lehetőséget ad arra, hogy valamilyen témában elmélyüljünk.

Egy könyv lehet a meditáció, a szórakozás, a kikapcsolódás és a tanulás eszköze is. Kiváló módja lehet a mindennapos feszültség levezetésének, hiszen eltereli figyelmünket, „más világba röpít” bennünket.

Már csak meg kell találnunk a megfelelő könyvet! Van olyan olvasó, aki szeret kísérletezni, úgy nevezett „mindenevő”, mások megszokott íróknál, műfajoknál maradnak.  Annyi, de annyi könyv van a világon, időnk viszont korlátozott, ezért mondhatjuk, hogy csak jó és értékes könyvet érdemes elolvasni. Viszont az az elv is megállja a helyét, miszerint, minden könyvből tanulhatunk valamit, minden műben akad legalább egy-egy kifejezés, vagy mondat, ami pluszt ad nekünk, amiért érdemes volt elolvasni.

Kereshetünk tudatosan is olvasni valót magunknak, de az sem rossz taktika, ha egyszerűen hagyjuk, hogy egy-egy könyv „ránk találjon”. A különböző könyvajánlók, honlapunkon mi is rendszeresen közlünk ilyeneket, szintén hasznos eszközei lehetnek, hogy kiválasszuk a megfelelő olvasmányt magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.