Menü

Az alkohol és a szív

„Az alkohol tartósít” – szokták mondogatni huncut mollyal az idősebb, „rutinos piások”. Mindenki tudja, hogy ez butaság, az viszont nem, hogy az alkoholnak igenis van egészségvédő hatása.

Persze, mint mindig, ezúttal is a mértéknél lyukadunk ki. Az alkoholos italok, például bor, és még a tömény ital is lehet szíverősítő, de csak bizonyos keretek között. Ezek a keretek pedig igen szigorúak, napi egy-két (nők és férfiak) egységnyi italt jelentenek, azaz 1-2 pohár sört, 2-3 deciliter bort és 2-5 cent, 50 százalék alatti töményitalt. A nőknél természetesen a kevesebbet, a férfiak esetében a határérték felső részét kell érteni.

Ezeket az értékeket betartva az italok egészségvédő hatása érvényesülhet. Csökkenhet a különböző szív és érrendszeri megbetegedések kockázata, méghozzá azáltal, hogy növekszik az úgynevezett védő koleszterin, a HDL szintje, illetve hígul a vér.

Persze, valljuk be, az értékeket csak nagyon kevesen tartják be. A legtöbben vagy többet isznak az előírt mennyiségnél, vagy csak alkalmanként fogyasztanak alkoholt, de akkor nagyobb mennyiségben. Egyik verzió sem szerencsés. Az viszont biztos, hogy az értékekhez alkalmazkodni képesek statisztikái jók az említett megbetegedéseket illetően.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett szívünk védelméért sokat tehetünk azzal, hogy leszokunk a dohányzásról, amely több szempontból is kártékony.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.