Menü

Nehéz ősz elé nézünk

Az idei esős, olykor hűvösebb nyár nemcsak sokak üdülését rontotta el, nehezítette meg, hanem egészségügyi szempontból is negatív volt.

A tapasztalatok szerint az ember immunrendszere a nyár végén, az ősz elején a legerősebb, hiszen az év ezen időszakában vagyunk a legtöbbet szabad levegőn, napon, változatosabban táplálkozunk, sokat mozgunk. De nem idén.

Az elmúlt nyár ugyanis rengeteg esőt és a megszokottnál hűvösebb idő hozott, ami a kinti programok jelentős részét tönkretette, megakadályozta. A dolog azért rossz, mert immunrendszerünk nem került az ilyenkor megszokott állapotba, pedig szükség lenne rá. Az ősz beköszönte, a hűvösebb idő, az emberek fokozottabb összezártsága ugyanis ezekben a hetekben, hónapokban nagyobb kihívás elé állítja szervezetünket.

Az évszakváltás megterheli a szervezetet, hidegebb lesz, nő a megfázások kockázata, az iskolai közösségbe visszakerülő gyerekek ki vannak téve a kórokozóknak, megváltozik a táplálkozás is. Utóbbi gyomorbántalmakat okozhat.

A védekezés legegyszerűbb módja az, hogy amíg lehetőség van rá, minél több időt töltünk a szabadban és igyekszünk mozgás gazdag, aktív programokat találni magunknak. A másik dolog, most még elérhető a friss gyümölcsök és zöldségek legnagyobb része, igyekezzünk ezekből rendszeresen fogyasztani. Később jöhetnek a táplálékkiegészítők és a vitaminok, ezek szedésével ráérünk még néhány hetet várni.

Fotó:
pixabay.com

Hajápolás télen

Túl a tél közepén a hajunk is megérzi a természetes meleg és az elegendő napsütés hiányát. A fűtés miatt kiszárad, a sapka miatt azonban folyamatosan zsírosodik. Természetes hajpakolásokkal azonban a hajunk is egészségesen vészelheti át a hideg időszakokat.

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Íme, pár gondolat arról, hogy , mi okozza és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!

Hideg-betegség: van összefüggés?

Hányszor hallani: „öltözz fel, megfázol!”- azonban vajon hogyan függ össze a hideg idő és a betegség? Tényleg a hidegben leszünk náthásak?