Menü

Tündérhívogató minikertek

Kanadából indult a hagyomány, hogy kedves miniatűr kerteket készítenek az apró csodák szerelmesei. A minikertek, vagy eredeti nevükön tündérkertek olyanok, mint egy romantikus, berendezett kert kicsiben leképezett mása. A kertek szép díszét képezi, de erkélyre, vagy akár lakásba is elhelyezhető. A gyerekek is nagyon kedvelik, hiszen egy apró kis világ elevenedik meg a számukra. Főleg, hogy az a legenda járja: ahol ilyen miniatűr kert van, ott laknak a tündérek – innen az elnevezés.

A „háttértörténet” szerint a tündérek szerencsét hoznak, csakhogy nem könnyű befogni őket, vagy találkozni velük: legtöbbször az erdő mélyén alszanak hangulatos rejtekhelyeken, virágból készült ruhácskáikban. Ezekkel az apró, kedves kis kertekkel viszont magunkhoz csábíthatjuk őket, és akkor teljesülnek a kívánságaink.

A tündérkert összeállításához bármilyen alap megfelelő: készíthetjük nagyobb cserépben, faládában, régi mosótálban. A hozzávalók: pici növények, apró kavicsok, homok, és valamilyen berendezés: apró bútorok, kertlakók. Léteznek külön erre létrehozott webáruházak, ahol fairy garden néven elképzelhetetlenül sokféle hozzávalót találunk. De nem kell rengeteg pénzt kiadni ahhoz, hogy csodás tündérkertet alkossunk: felhasználhatunk apró csigákat, kagylókat, ajándékboltokban olcsón kapható miniszobrokat. Készíthetünk bútorokat a tündérkertbe fából, gyufából, kartonból, vagy hajlíthatunk fémből is. Így lesz igazán egyedi az alkotás!

Arra kell figyelni, hogy a növényválasztás gondos legyen, különben hamar elburjánzik a kis kertecske. Apró, és eleve kicsire növő növényeket válasszunk,pl. kövirózsa, mohák, egyes fűszernövények. Azzal is szabályozhatjuk őket, hogy eleve apró cserepecskében, vagy műanyag pohárban ültetjük be őket a minikertbe, amit majd kövekkel takarunk. A gyerkőcök joghurtos dobozai ezen kívül arra is jók, hogy kis tavat, medencét tegyünk a kertbe. Érdemes előtte befesteni kék színű festékkel, mielőtt megtöltenénk vízzel, így mutatós lesz.

A szebbnél szebb miniatűr kertecskék kitalálásának csak a fantázia szab határt! Gyerekekkel is kitűnő elfoglaltság a tündérkert kialakítása, és ha szívvel készül, biztosan beköltöznek a várva várt tündérek – már csak kívánni kell, és figyelni, ahogy megvalósul három kívánság. 

Fotó:
pixabay.com

Overthinking – a túlgondolás, mint mentális probléma

Egyre többen találkozhatunk az overthinking vagy az agyalás jelenségével, amely általában valami pszichológiai problémára vezethető vissza. Sokszor az emberek maguk sem tudják, hogy mi lehet maga a probléma. Elég népszerű jelenség, ma már mindenkit érinthet, és beszélnünk is kell róla!

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

A kutyatartás előnyei

A kutyák társasága és szeretete számos egészségügyi és lelki előnnyel jár. Kíváncsi vagy mik is ezek? Akkor olvass tovább…

A bennünk élő gyermeki én nyomában

Mindannyiunkban lakozik egy gyermek, egy felnőtt és egy szülő, nem egy széthasadt személyiség leírását tartalmazza a mondat, hanem énünk különböző szintjeit, állapotait, melyeket más és más helyzetekben, vagy személyekkel szemben hívunk elő és mutatunk meg.

Mit mikor, avagy az ideális napirend

A szervezet működésének is megvan a maga ritmusa, s minden tevékenységnek megvan a maga ideje. Ekkor vagyunk a leghatékonyabbak abban, amit épp csinálunk. - ilyenkor tudjuk a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatot. Vajon milyen az ideális napirend?