Menü

Az energiaitalok veszélyei

Sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy az energiaitalok több veszélyt is rejtenek magukban. Felelőtlen fogyasztásuk komoly egészségkárosodáshoz vezethet.

Elsősorban a fiatalabb generációt érinti a túlzott energiaital fogyasztás problémája. A tinédzserek és a huszonévesek remek piacot jelentenek ezeknek a termékeknek, amelyek reklámjuk szerint felpörgetnek, energiát adnak, finomak és menők. Jól jönnek a mindennapokban, a tanulásban, a munkában, de hétvégén is kikapcsolódáshoz és bulizáshoz.

Az igazság az, hogy az egyik legnagyobb veszélyt utóbbi esetében jelentik. Már régóta elterjedt szokás az alkohol és az energiaital kombinálása, pedig ez plusz terhet jelent szervezetünknek. Berúgáshoz tehát nem ajánlott az energiaital, hiába hisszük azt, hogy az majd segít éberen maradni, józanít. Józanodásról szó sincs, ellenben testünk több méreganyagot kénytelen feldolgozni, nem beszélve a jelentős mértékű dehidratáltságtól.

Az energiaitalok megemelik a vérnyomást és veszélyt jelentenek azokra, akiknek rejtett szívproblémájuk van. A magas koffeintartalom felpörget egy időre, de a hatás gyorsan múlik, ráadásul komoly teljesítménycsökkenés követi.

Alkohol fogyasztás mellett sportoláskor is kiemelten káros az energiaitalozás, a gyors és túlzott folyadékvesztés komoly problémákat, ájulást, rosszullétet okozhat.

Ha valaki olykor-olykor bedob egy-két energiaitalt, nem lesz baja (a szívproblémákkal küzdőknek ennyit sem szabad!), de mérlegelni kell. A negatív rövid távú hatások mellett a hosszú távú eredmény sem túl kecsegtető: a szív mellett a májnak és a vesének sem túl jó, ugyanakkor több italban az egészség szempontjából számos kérdőjeles összetevő van.

Fotó:
pixbay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.