Egészségtelen ásványvizek
- Dátum: 2014.08.29., 20:10
- Ásványvíz, baktérium, egészség, ellenőrzés, fogyasztó, gyártó, határérték, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, nitrit, termék
A legtöbb országos médium kiemeltként kezelte a héten a hírt, miszerint az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több ásványvíz forgalmazását megtiltotta és a különböző áruházakból vissza is hívta a raktáron lévő termékeket.
A hivatal közleménye szerint több tízezer liter ásványvizet vontak ki a forgalomból. A magyarázat szerint ezekben a nitrition koncentráció meghaladta a határértéket és egy baktériumot is találtak. Utóbbit Pseudomonas aeruginosa baktériumnak hívják, és többfajta betegséget okoz, például gyulladást, kiütést, égési sebeket tud előidézni.
A nitrit inkább a gyerekek, elsősorban a csecsemőkre lehet veszélyes. Keringési rendellenességeket okozhat és rákkeltő hatást is tulajdonítanak neki.
Ezek a termékek csak nagy mennyiségben okozhatnak komolyabb problémát, a szakemberek szerint igazi egészségügyi kockázat nem áll fenn, ugyanakkor a határérték és a szabályok azért, vannak, hogy betartsák, betartassák őket.
Összesen 12 terméket hívtak vissza, ezeket a hivatal közleménye természetesen meg is nevezi. Az adott ásványvíznél feltüntetik a mintavétel helyét, ahogyan azt is, hogy pontosan milyen értékeket mértek.
A fogyasztó szempontjából egyébként teljesen lényegtelen, hogy a forgalmazó, vagy a gyártó hibás, és az is, milyen módon kerülhetett a nem odavaló tartalom a vízbe. Az emberek bizalommal veszik le a polcokról a terméket, legalábbis eddig így tették...
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.