Egészségtelen ásványvizek
- Dátum: 2014.08.29., 20:10
- Ásványvíz, baktérium, egészség, ellenőrzés, fogyasztó, gyártó, határérték, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, nitrit, termék
A legtöbb országos médium kiemeltként kezelte a héten a hírt, miszerint az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több ásványvíz forgalmazását megtiltotta és a különböző áruházakból vissza is hívta a raktáron lévő termékeket.
A hivatal közleménye szerint több tízezer liter ásványvizet vontak ki a forgalomból. A magyarázat szerint ezekben a nitrition koncentráció meghaladta a határértéket és egy baktériumot is találtak. Utóbbit Pseudomonas aeruginosa baktériumnak hívják, és többfajta betegséget okoz, például gyulladást, kiütést, égési sebeket tud előidézni.
A nitrit inkább a gyerekek, elsősorban a csecsemőkre lehet veszélyes. Keringési rendellenességeket okozhat és rákkeltő hatást is tulajdonítanak neki.

Ezek a termékek csak nagy mennyiségben okozhatnak komolyabb problémát, a szakemberek szerint igazi egészségügyi kockázat nem áll fenn, ugyanakkor a határérték és a szabályok azért, vannak, hogy betartsák, betartassák őket.
Összesen 12 terméket hívtak vissza, ezeket a hivatal közleménye természetesen meg is nevezi. Az adott ásványvíznél feltüntetik a mintavétel helyét, ahogyan azt is, hogy pontosan milyen értékeket mértek.
A fogyasztó szempontjából egyébként teljesen lényegtelen, hogy a forgalmazó, vagy a gyártó hibás, és az is, milyen módon kerülhetett a nem odavaló tartalom a vízbe. Az emberek bizalommal veszik le a polcokról a terméket, legalábbis eddig így tették...
Fotó:
pixabay.com
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.