Menü

Egészségtelen ásványvizek

A legtöbb országos médium kiemeltként kezelte a héten a hírt, miszerint az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több ásványvíz forgalmazását megtiltotta és a különböző áruházakból vissza is hívta a raktáron lévő termékeket.

A hivatal közleménye szerint több tízezer liter ásványvizet vontak ki a forgalomból. A magyarázat szerint ezekben a nitrition koncentráció meghaladta a határértéket és egy baktériumot is találtak. Utóbbit Pseudomonas aeruginosa baktériumnak hívják, és többfajta betegséget okoz, például gyulladást, kiütést, égési sebeket tud előidézni.

A nitrit inkább a gyerekek, elsősorban a csecsemőkre lehet veszélyes. Keringési rendellenességeket okozhat és rákkeltő hatást is tulajdonítanak neki.

Ezek a termékek csak nagy mennyiségben okozhatnak komolyabb problémát, a szakemberek szerint igazi egészségügyi kockázat nem áll fenn, ugyanakkor a határérték és a szabályok azért, vannak, hogy betartsák, betartassák őket.

Összesen 12 terméket hívtak vissza, ezeket a hivatal közleménye természetesen meg is nevezi. Az adott ásványvíznél feltüntetik a mintavétel helyét, ahogyan azt is, hogy pontosan milyen értékeket mértek.

A fogyasztó szempontjából egyébként teljesen lényegtelen, hogy a forgalmazó, vagy a gyártó hibás, és az is, milyen módon kerülhetett a nem odavaló tartalom a vízbe. Az emberek bizalommal veszik le a polcokról a terméket, legalábbis eddig így tették...

Fotó:
pixabay.com

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.