Menü

Waze – a közösségi navigációs alkalmazás

Ha közösségi alkalmazásokra gondol, akkor elsősorban olyanok jutnak eszébe, mint a Facebook, vagy a Twitter. De tudta Ön, hogy akár egy navigációs applikáció is lehet „közösségi”? És mindez nem csak szórakozás: a Waze nevű alkalmazás előnyei éppen a közösségi mivolta által érvényesülnek.
 

A Waze ingyenesen letölthető Android, iOS, és Windows operációs rendszerű eszközökre is, csupán egy regisztráció szükséges hozzá. Ezután már indulhat is az útjára, a Waze segítségével pedig láthatja majd, hogy hol van dugó, lassú haladás az úton, rendőr, vagy traffipax. Még olyan részleteket is megtudhat, ha egy félrehúzódott autó áll az út szélén, vagy valamilyen veszély található az úttesten. Mindez nem egy központi rendszeren keresztül történik, hanem a felhasználók jelentik azt, amit látnak. Emiatt ez az alkalmazás több, mint egy szimpla GPS. Sokan még a mindennapos munkába járáshoz is bekapcsolják, hogy láthassák, hol milyen a forgalom, merre érdemes menniük. A közösségi működés lényege alapján minél többen használják, annál jobb, annál több és pontosabb, napra, vagyis inkább percre kész információt kaphatnak a használók. Az applikáció saját térkép-adatbázissal dolgozik, és a térképet is a felhasználók szerkesztik, jelenteni lehet az esetleges térképhibákat, változásokat.

Szerencsére a Waze felhasználói felülete is kellemes: többféle térkép grafikát, valamint kétféle (női és férfi) magyar hang választható. Általában három útvonal-opció közül kattinthat az Önnek szimpatikusra, de az alkalmazás alapból kiválasztja a legoptimálisabbat, ha valaki nem kíváncsi az alternatívákra. A Waze három közösségi fiókkal kapcsolható össze: a Facebook, Twitter, valamint Foursquare profillal is társítható. A Waze összegyűjti, hogy a fenti fiókoknál meglévő ismerősei közül kik használják szintén a Waze-t. Ha épp úton van, virtuálisan rájuk dudálhat.

Szintén a szórakozás és a felhasználói élmény javítását célzó lehetőség, hogy pontszámokat gyűjthet a megtett kilométerek, a leadott jelentések után, és ezzel szinteket érhet el. Ikont választhat a hangulatának megfelelően, ezt fogja látni a többi felhasználó a térképen, ugyanis követheti, hogy merre jár a többi „Wazer”. Az aktuális útvonalát pedig megoszthatja ismerőseivel: vége tehát a telefonálgatásnak, hogy merre jár éppen, mivel a megosztás után pontosan követhető a térképen.

Érdemes kipróbálni, bárhol a világban!

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.