Megint lecsapott a halálos vírus
A helyszín Libéria, de az ebola gyorsan terjed, így bármikor felbukkanhat másutt is. Igyekeznek mindent megtenni a megállítása érdekében. Sajnos még mindig nem ismerik a fertőzés igazi forrását.
Az előző hét végén robbant a hír, Libériában ebola járvány tört ki, s a helyzet olyan súlyos, hogy az afrikai ország kormánya majdnem az összes határátkelőt lezárta. Azokat, amelyeket nyitva hagytak, speciális szűrőállomásokkal szerelték fel, a ki és belépőket egyaránt vizsgálják.
Sajtóinformációk szerint az elmúlt négy-öt hónapban több, mint 600-an estek áldozatul napjaink egyik legrettegettebb betegségének. A libériaiak igyekeznek a lehető legtöbb óvintézkedést megtenni annak érdekében, hogy ne emelkedjen a fertőzöttek száma. Sajnos más afrikai országokban is jelezték a betegség jelenlétét.
Az ebola nagyon fertőző, különösen a betegség lefolyásának végén. A betegség az esetek többségében (a mostaninál körülbelül 60 százalékban) halálos kimenetelű.
A magas lázzal, külső és belső vérzéssel járó ebolavírus egy Kongóban található folyóról kapta a nevét. A vírust lassan negyven éve azonosították először ebben a térségben, a legpusztítóbb járványt 1995-ben okozta ugyanitt. Az ebola nem képes fennmaradni az emberben, a gazdafaj valamely vadon élő állatfaj, amelyet mind a mai napig nem sikerült azonosítani (ez nehezíti a vírus legyőzését). Az már bebizonyosodott, hogy nem a majmokról van szó.
Az ebola elsősorban testnedvvel fertőz, de akad olyan fajtája, amely a levegőben is képes fertőzni. Jellemző, hogy (rosszul felszerelt) kórházak dolgozói, illetve a különböző törzsi, halotti rituálék résztvevői kapják el könnyen a betegséget.
Fotó:
pixabay.com
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mindent a diszprexiáról
A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.
Fényvédők, smink, napsütés
A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?
Létezik krónikus napfényhiány
A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?