Menü

Tévhit, hogy a tartós tej egészségtelen!

Egy Magyarországon készült felmérés szerint az emberek több, mint fele úgy gondolja, hogy a boltban kapható tejek, valamint tartós tejek egészségtelenek, méghozzá azért, mert tartósítószert tartalmaznak, tejporból készülnek, valamint vizezik őket. A tejek kedvelőit szeretnénk megnyugtatni: ez az állítás hamis, és a tartós tej bizony egészséges! Sőt, a fogyasztása sokkal kevésbé kockázatos, mint a házi tejé, és az sem igaz, hogy kevesebb tápanyagot tartalmazna!

Leginkább a „tartós tej” elnevezés miatt asszociálunk arra, hogy a tartós tejek valamiféle tartósítószert tartalmaznak, és korábban néhány felháborodott kistermelő is terjesztett ilyen híreket. Ha így lenne, akkor azt a gyártók kötelesek lennének ezt feltüntetni a csomagoláson, ugyanúgy, ahogy rengeteg terméken olvashatjuk, ha valami tartósító adalékanyagot tartalmaz. Mégis, akkor hogyan lehetséges, hogy ilyen sokáig eláll az egyébként romlékony tej? Egyrészt a hőkezelési eljárások miatt, ami egyáltalán nem olyan futurisztikus dolog, mint ahogy hangzik, másrészt a csomagolás módja miatt.

A hőkezelési eljárás lényege ahhoz hasonlít, mint amikor otthon felforraljuk a tejet. Ezt egyébként nehogy elmulasszuk a házi tej esetén, mivel egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat! Persze a hőkezelés másképp, ipari módszerekkel történik, de a lényege, hogy néhány másodpercig magas hőmérsékleten tartják a tejet. Így a romlást okozó mikrobák elpusztulnak belőle. Az UHT elnevezés erre az eljárásra utal: Ultra High Temperature Theatred, azaz magas hőmérsékleten kezelt. Találkozhatunk még a dobozokon az ESL-hőkezelés fogalmával, ami az előzőhöz hasonló, csak itt 0,1 másodpercig, azaz csak egy pillanatra melegítik fel a tejet, ugyanazon célból. Az eljárás során a tej összetevői nem változnak, és a tápanyagoknak max. csak a 10%-a veszik el!

A homogénezett tej fogalmától szintén nem kell megijedni: kedvező hatásai vannak, ezért van, hogy gyakorlatilag már csak homogénezett tej kerül piaci forgalomba. Az eljárás során a tejet nagy nyomással préselik át egy kis résen, így a tej zsírgolyócskáit fizikai úton felaprítják. Ezáltal az könnyebben emészthetővé válik. 

A pasztőrözés szintén egy hőkezelési eljárás, itt kevésbé magas hőmérsékleten, viszont hosszabb ideig kezelik a tejet a kórokozó csírák elpusztítása érdekében. A pasztőrözött tej így kevésbé tartós, mint az UHT és ESL technológiákkal kezelt termékek.

A „tartós tej” másik fontos titka a csomagolása: a 6 rétegű kartondoboz ugyanis megakadályozza, hogy a tej levegővel és fénnyel érintkezzen. Ráadásul a csomagolás újrahasznosítható bizonyos módszerekkel.

Nem kell tehát lemondani a tejfogyasztásról, sőt a dietetikusok szerint nem is ajánlott, hiszen rengeteg D-vitamint, kalciumot, proteint, foszfort, fehérjét tartalmaz. És ehhez legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá. Így csak a tejfehérjére, tejcukorra érzékenyeknek kell kerülniük a fehér, selymes ízű ital ivását.  

Fotó:
pixabay.com

Így készíts házi fehérjeszeletet a legegyszerűbben

Azt gondolod, minek fehérjeszelet készítésével bajlódni, mikor készen megveheted a boltban? Hidd el, ha egyszer elkészíted otthon, rá sem bírsz majd nézni többet a bolti proteinszeletekre!

Rozéborok egészségre gyakorolt hatásai

A rozéborok népszerűsége annak ellenére növekszik töretlenül, hogy sok borkedvelő úgy tartja, kedvenc itala vagy vörös, vagy fehér lehet, köztes állapot nincs. De vannak-e olyan pozitív hatásaik az egészségünkre, mint amit a vörösborok esetén ismerünk?

Otthoni megoldások gyomorégés ellen

A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő, a panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas fogások után.

A csicseriborsó jótékony hatásai

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra.

Mi mindenre jó a meggy?

A cseresznye szezonját, a savanykás, de sokoldalúan felhasználható testvére követi, a meggy. A meggy tipikusan nem magyar gyümölcs, hiszen egész Európában jelen van, de Magyarországon a meggynek elég komoly történelme van.