Menü

Tévhit, hogy a tartós tej egészségtelen!

Egy Magyarországon készült felmérés szerint az emberek több, mint fele úgy gondolja, hogy a boltban kapható tejek, valamint tartós tejek egészségtelenek, méghozzá azért, mert tartósítószert tartalmaznak, tejporból készülnek, valamint vizezik őket. A tejek kedvelőit szeretnénk megnyugtatni: ez az állítás hamis, és a tartós tej bizony egészséges! Sőt, a fogyasztása sokkal kevésbé kockázatos, mint a házi tejé, és az sem igaz, hogy kevesebb tápanyagot tartalmazna!

Leginkább a „tartós tej” elnevezés miatt asszociálunk arra, hogy a tartós tejek valamiféle tartósítószert tartalmaznak, és korábban néhány felháborodott kistermelő is terjesztett ilyen híreket. Ha így lenne, akkor azt a gyártók kötelesek lennének ezt feltüntetni a csomagoláson, ugyanúgy, ahogy rengeteg terméken olvashatjuk, ha valami tartósító adalékanyagot tartalmaz. Mégis, akkor hogyan lehetséges, hogy ilyen sokáig eláll az egyébként romlékony tej? Egyrészt a hőkezelési eljárások miatt, ami egyáltalán nem olyan futurisztikus dolog, mint ahogy hangzik, másrészt a csomagolás módja miatt.

A hőkezelési eljárás lényege ahhoz hasonlít, mint amikor otthon felforraljuk a tejet. Ezt egyébként nehogy elmulasszuk a házi tej esetén, mivel egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat! Persze a hőkezelés másképp, ipari módszerekkel történik, de a lényege, hogy néhány másodpercig magas hőmérsékleten tartják a tejet. Így a romlást okozó mikrobák elpusztulnak belőle. Az UHT elnevezés erre az eljárásra utal: Ultra High Temperature Theatred, azaz magas hőmérsékleten kezelt. Találkozhatunk még a dobozokon az ESL-hőkezelés fogalmával, ami az előzőhöz hasonló, csak itt 0,1 másodpercig, azaz csak egy pillanatra melegítik fel a tejet, ugyanazon célból. Az eljárás során a tej összetevői nem változnak, és a tápanyagoknak max. csak a 10%-a veszik el!

A homogénezett tej fogalmától szintén nem kell megijedni: kedvező hatásai vannak, ezért van, hogy gyakorlatilag már csak homogénezett tej kerül piaci forgalomba. Az eljárás során a tejet nagy nyomással préselik át egy kis résen, így a tej zsírgolyócskáit fizikai úton felaprítják. Ezáltal az könnyebben emészthetővé válik. 

A pasztőrözés szintén egy hőkezelési eljárás, itt kevésbé magas hőmérsékleten, viszont hosszabb ideig kezelik a tejet a kórokozó csírák elpusztítása érdekében. A pasztőrözött tej így kevésbé tartós, mint az UHT és ESL technológiákkal kezelt termékek.

A „tartós tej” másik fontos titka a csomagolása: a 6 rétegű kartondoboz ugyanis megakadályozza, hogy a tej levegővel és fénnyel érintkezzen. Ráadásul a csomagolás újrahasznosítható bizonyos módszerekkel.

Nem kell tehát lemondani a tejfogyasztásról, sőt a dietetikusok szerint nem is ajánlott, hiszen rengeteg D-vitamint, kalciumot, proteint, foszfort, fehérjét tartalmaz. És ehhez legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá. Így csak a tejfehérjére, tejcukorra érzékenyeknek kell kerülniük a fehér, selymes ízű ital ivását.  

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.