Menü

Az északi part legjobb strandja: Csopak

A Balatont kevésbé ismerő kisgyerekes családok inkább a déli partot részesítik előnyben a sekély víz miatt, bár a szülők sokat bosszankodnak, ha hosszan kell gyalogolniuk ahhoz, hogy úszni tudjanak. Az északi partot sem kell elvetni, itt is léteznek gyerekbarát módon kialakított strandok. Nekünk a csopaki a kedvencünk. Hogy miért?

A korábbi felújítás kedvezett a csopaki strandnak, és mára az egyik legnépszerűbb fürdőhely lett az északi parton. Emiatt elég sokan választják célpontként, de jut hely mindenkinek: bár a strand sávja keskeny, viszont hosszan elnyúló, fákkal és telepített fa napernyőkkel. Kétféle belépőjegy közül választhatunk: az olcsóbb egyszeri belépésre jogosít, a másik viszont kicsit drágább, de szabad a napközbeni ki- és bejárás. Ez sok fürdőhelyen konfliktust okoz, itt mi dönthetünk. Az öltözők, illemhelyek épülete szép és kulturált.

Számos büfé közül választhatunk, de van étterem is, ahol még a foci-VB közvetítéseit is nézhetjük kivetítőn. Ha pedig ebéd utáni desszertre vágyunk, akkor válasszuk a cukrászdát, ahol a tetőteraszról csodálhatjuk a gyönyörű balatoni panorámát. Innen akár a csemeténket is szemmel tarthatjuk sárdagasztás közben. Merthogy itt ez a gyerekek kedvenc elfoglaltsága: a külön nekik kialakított sávban gyúrhatják az iszapot, és hordhatják a vizet a homokvárak építéséhez. Csodás játszótér is várja őket, valamint ugrálóvár, csúszda és vízibiciklik is rendelkezésre állnak. A nagyobbak a víz közepén egész játszószigetet vehetnek igénybe.

Külön ajánljuk a Kincsesboltot, ami egy apró üzlet a büfék mellett. Itt isteni kávét, kézműves kekszeket fogyaszthatunk. De kaphatóak még házias jellegű péksütemények, sajtok, szalámik, szörpök és lekvárok is. Az egészséges termékeket kedvelők is válogathatnak, mert magos sós nassolnivalók és diétás dzsemek is szerepelnek a repertoárban. Ha pedig édesség után áhítozik a gyerek, akkor a bolti adalékanyagokkal telített termékek helyett vásároljunk itt kézműves nyalókát. Ha szép ajándéktárgyakat, szappanokat szeretnénk venni, akkor szintén ajánlott ez az aprócska bolt, ami nemcsak a strandról, hanem kívülről is megközelíthető.

És persze nem utolsó szempont, hogy Csopakról a Balaton egyik legszebb arcát láthatjuk, nehéz betelni vele! 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.