Menü

Mire jó a gyömbér?

Az Ázsiából származó trópusi növény gumós gyökerét a gasztronómia és a népi gyógyászat egyaránt használja. Gyógyászati célokra a növény kissé csípős, kesernyés gyökerét használják, a legtöbb hatóanyag egyébként a héja alatt található.

A gyömbért számos egészségmegőrző és egészségjavító célra alkalmazzák. Remek immunerősítő, ezért influenza kezelésére kiválóan alkalmas, enyhíti a köhögést és a torokfájás is. A gyömbér görcsoldó hatással is bír, ezért gyomor-és menstruációs panaszok esetén is érdemes bevetni. továbbá egyéb gyomorpanaszoknak is kiváló ellenszere lehet, mivel többek között serkenti az emésztést, fokozza az étvágyat, enyhíti a hasmenést és a puffadásos tüneteket is. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt külsőleg alkalmazzák ízületi gyulladások, panaszok kezelésére is. Vérkeringés javító hatása miatt a kínai gyógyászatban még memóriaserkentőként is használják.

A növény gyökere fogyasztható frissen, de akár őrölve és illóolaj formájában is hasznosítható. Reumás ízületi panaszokra előszeretettel használják külsőleg, például ülőfürdőt készítenek belőle, ilyenkor a meghámozott növény forrázatát adják a fürdővízhez. A tea formájában is gyakran fogyasztják a gyömbért, zsírégető hatása miatt például kiváló kiegészítője lehet egy diétának.

Számos pozitív hatása miatt gyógyászati célból kifejezetten ajánlott a gyömbér fogyasztása, ugyanakkor enyhe vérhígító hatása miatt véralvadásgátlót gyógyszerek szedésekor inkább ellenjavallt a növény vagy legalábbis orvosi felügyelet mellett ajánlatos a használata.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.