Menü

Miért jó nekünk a cink?

Általában nem sokat tudunk róla és hirtelen nehéz is hová tenni, de egy rendkívül fontos elemről van szó. Érdemes megismerni közelebbről a cinket.

A cink gyakran előfordul, mint fontos táplálkozási összetevő, de igazából nagyon keveset tudunk róla. Pedig a cink hiánya több problémát is okozhat, ezzel összefüggésben plusz bevitele jelentős jótékony hatással járhat.

Kezdjük a népbetegséggel, az influenzával! Cinktartalmú készítményekkel a betegség nemcsak enyhíthető, hanem akár el is kerülhető. A cink általánosságban is serkenti szervezetünk védelmi funkcióinak működését, ami nem kell külön kiemelni, idősebb korban nagyon jól jön, ugyanakkor a cink gyermekkorban is fontos. Szerepe van ugyanis az egészséges növekedésben.

A dolog másik oldala, hogy a cinkhiány veszélyes tud lenni. Számos, köztük súlyos, betegség kapcsolatba hozható vele. Normál, átlagos táplálkozásnál ennek kicsi az esélye, de előfordulhat. Érdemes odafigyelni rá, intő jel lehet az étvágytalanság, a hasmenés, a hajhullás, a szaglás és az ízérzékelés romlása.

Cinket elsősorban húsokban találunk, például a marhahúsban. Emellett a máj, a rák, a kagyló, hüvelyesek, olajos magvak, bizonyos étcsokoládék tartalmaznak számottevő mennyiségű cinket.

Egyre több és több kutatás célozza a cink szerepét az emberi szervezet működésében, és a vizsgálatok jelentős része állapítja meg az ásványi anyag kiemelt fontosságát.

Fotó:
pixabay.com

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.