Menü

Miért jó nekünk a cink?

Általában nem sokat tudunk róla és hirtelen nehéz is hová tenni, de egy rendkívül fontos elemről van szó. Érdemes megismerni közelebbről a cinket.

A cink gyakran előfordul, mint fontos táplálkozási összetevő, de igazából nagyon keveset tudunk róla. Pedig a cink hiánya több problémát is okozhat, ezzel összefüggésben plusz bevitele jelentős jótékony hatással járhat.

Kezdjük a népbetegséggel, az influenzával! Cinktartalmú készítményekkel a betegség nemcsak enyhíthető, hanem akár el is kerülhető. A cink általánosságban is serkenti szervezetünk védelmi funkcióinak működését, ami nem kell külön kiemelni, idősebb korban nagyon jól jön, ugyanakkor a cink gyermekkorban is fontos. Szerepe van ugyanis az egészséges növekedésben.

A dolog másik oldala, hogy a cinkhiány veszélyes tud lenni. Számos, köztük súlyos, betegség kapcsolatba hozható vele. Normál, átlagos táplálkozásnál ennek kicsi az esélye, de előfordulhat. Érdemes odafigyelni rá, intő jel lehet az étvágytalanság, a hasmenés, a hajhullás, a szaglás és az ízérzékelés romlása.

Cinket elsősorban húsokban találunk, például a marhahúsban. Emellett a máj, a rák, a kagyló, hüvelyesek, olajos magvak, bizonyos étcsokoládék tartalmaznak számottevő mennyiségű cinket.

Egyre több és több kutatás célozza a cink szerepét az emberi szervezet működésében, és a vizsgálatok jelentős része állapítja meg az ásványi anyag kiemelt fontosságát.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.