Menü

Túladagolni veszélyes

A koffein a legelterjedtebb legális drog a világon, hiszen ha csak arra gondolunk, hogy az emberek mintegy nyolcvan százaléka fogyaszt rendszeresen kávét, s még ennél is többen teát, akkor láthatjuk, gyakorlatilag szinte minden családban akad koffein-függő.

A koffeinről mindenki tudja, hogy frissít és élénkít, serkenti az agyműködést, ezért a legtöbben főleg reggel, felkelés után vesznek magukhoz meleg kávét, teát. A koffeines ital elfogyasztása után nagyjából 15-25 perccel érezhetjük hatását, amely két-három órán át kitart.

Napi egy kávétól senkinek nem lesz semmi baja, sőt ekkora dózistól inkább a koffein jótékony hatásait élvezhetjük. Eszerint megnöveli az adrenalin szintet, felpörget, sokszor ez heves szívverésben is megmutatkozhat, sőt a segítségével fokozhatjuk álló- és teljesítő képességünket is. Kitűnő zsírégető, edzés előtt koffeint fogyasztva serkenthetjük a szervezetet a felesleges lerakódások feloldására.

A koffein elsősorban a központi idegrendszert stimulálja, ezért leszünk frissek tőle. Kis mennyiségben csökkenti a depresszió kialakulásának lehetőségét, azonban a koffeinre érzékenyeknél épp ellenkezőleg hat: pánikrohamokat, félelmet idézhet elő. Magas vérnyomástól szenvedők csak mértékkel nyúljanak a koffeinos italokhoz, de az alacsony vérnyomású embereknek ajánlott a kávé, tea fogyasztása.

A koffeinről megállapították, hogy kivonja a vizet a szervezetből, sőt enyhén vízhajtó hatású, ezért aztán mindig fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg szénsavmentes vizet.

A rendszeres, nagy mennyiségű koffein fogyasztás sajnos számos negatív hatással is jár: fokozza a csontritkulás kialakulásának lehetőségét, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt koncentráció zavart, depressziót, álmatlanságot is okozhat.

A szakemberek szerint napi egy-két kávé, vagy két-három csésze tea még senkinél sem okozhat koffein túladagolást, de ha ezek elfogyasztása után émelygést, hányingert, általános rosszullétet, gyomorbántalmakat, heves szívverést, izzadó tenyeret, pánikrohamot tapasztalunk, akkor bizony azonnal mérsékeljük, vagy inkább vonjuk meg a szervezettől.

Koffeint egyébként a természetben mintegy hatvan -féle növényben találhatunk meg, a legnagyobb mennyiségben a ginseng és a guarana tartalmaz.

Fotó:
pixabay.com

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Csinálj edzősarkot otthon!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, azonban mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből!

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!


Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Koffeintúladagolás

A hirtelen koffeinmegvonás sem jó, de a túlzásba vitt koffeinfogyasztás sem. Koffein túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, ami napi pár kávéval, csokival, vagy kólával hamar elérhető. Mi történik ilyenkor, s milyen tünetek jelzik, hogy sok volt a pörgető?