Menü

Egészséges vagy sem?

A kávé közkedvelt italunk, és bár elsősorban élénkítő hatása miatt és nem pedig egészségmegőrzés céljából fogyasztjuk, mégis gyakori vita téma, hogy milyen hatással van szervezetünkre.

A negatív hatásai közül leginkább azt szokták kiemelni, hogy elszínezi a fogazatot, függőséget okoz, erőteljesen vízhajtó hatású és rendszeres fogyasztása magas vérnyomást eredményez.

A legújabb kutatások szerint azonban a kávéivás kifejezetten egészséges, a benne lévő anti-oxidáns, sejtvédő anyagok miatt.

Bár az emberek többsége számára a kávéfogyasztás egy élvezeti értékkel bíró szokás, leginkább élénkítő hatása miatt közkedvelt ital, ezért szellemi és fizikai igénybevétel alkalmával gyakran használt „dopping”. Nos, úgy tűnik memóriajavító hatása nemcsak placebo mechanizmus.

A friss kutatások ugyanis rámutatnak arra, hogy a kávé komoly memóriadoppingnak is számít, a koffein bizonyítottan javítja az emlékezőtehetséget. Bár a memóriára gyakorolt jótékony hatása elsősorban rövidtávú, a pozitív hatás még 24 órával a kávéfogyasztás után is kimutatható. A koffein memóriajavító hatásának pontos mechanizmusa még nem ismert, mindenestre úgy tűnik, hogy egyre több érv szól a kávéfogyasztás mellett, mint ellen.

Persze a mennyiségi és minőségi szempontok, mint minden más élelmiszernél, itt sem elhanyagolhatóak, főleg amikor egészségünkre gyakorolt hatását komplex módon szeretnénk mérlegelni. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.