Menü

Egészséges vagy sem?

A kávé közkedvelt italunk, és bár elsősorban élénkítő hatása miatt és nem pedig egészségmegőrzés céljából fogyasztjuk, mégis gyakori vita téma, hogy milyen hatással van szervezetünkre.

A negatív hatásai közül leginkább azt szokták kiemelni, hogy elszínezi a fogazatot, függőséget okoz, erőteljesen vízhajtó hatású és rendszeres fogyasztása magas vérnyomást eredményez.

A legújabb kutatások szerint azonban a kávéivás kifejezetten egészséges, a benne lévő anti-oxidáns, sejtvédő anyagok miatt.

Bár az emberek többsége számára a kávéfogyasztás egy élvezeti értékkel bíró szokás, leginkább élénkítő hatása miatt közkedvelt ital, ezért szellemi és fizikai igénybevétel alkalmával gyakran használt „dopping”. Nos, úgy tűnik memóriajavító hatása nemcsak placebo mechanizmus.

A friss kutatások ugyanis rámutatnak arra, hogy a kávé komoly memóriadoppingnak is számít, a koffein bizonyítottan javítja az emlékezőtehetséget. Bár a memóriára gyakorolt jótékony hatása elsősorban rövidtávú, a pozitív hatás még 24 órával a kávéfogyasztás után is kimutatható. A koffein memóriajavító hatásának pontos mechanizmusa még nem ismert, mindenestre úgy tűnik, hogy egyre több érv szól a kávéfogyasztás mellett, mint ellen.

Persze a mennyiségi és minőségi szempontok, mint minden más élelmiszernél, itt sem elhanyagolhatóak, főleg amikor egészségünkre gyakorolt hatását komplex módon szeretnénk mérlegelni. 

Fotó:
pixabay.com

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.