Menü

Tudj meg többet a gyümölcslevekről!

Manapság a szörpök fogyasztása teljesen visszaszorult, és fokozatosan az egészséges életmód népszerű témái mellett előtérbe kerültek a különböző gyümölcslevek.

A gyümölcslevek, akár csak a gyümölcsök fogyasztása számos pozitív hatással lehet szervezetünkre. A gyümölcslé azonban nem lehet a fő folyadékforrás, többek között magas kalória tartalma miatt sem. Ráadásul fontos tudni, hogy az áruházakban kapható különböző gyümölcslevek között nagyon sok különbség lehet, és természetesen nemcsak ízvilágukban. Az „igazi” gyümölcslevek (juice) 100 százalék gyümölcshányadot tartalmaznak, ezekben a termékekben nem lehetnek étkezési savak, hozzáadott cukor és különböző adalékanyagok sem. Ezzel szemben a gyümölcsnektárok, melyeknek 25-50 százalékos gyümölcstartalma van, tartalmazhatnak természetes aromákat, színezéket és állományjavítókat is. A 12 százalékos gyümölcsitalok esetében pedig a tartósítószerek használata is megengedett. Ha tehát valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor fogyasszunk 100 százalékos gyümölcsleveket, melyek nagyon jó étrendkiegészítői lehetnek táplálkozásunknak.

A „folyékony gyümölcs” (eredeti összetételeinek megváltoztatása nélkül készült) számos pozitív hatással bír egészségünkre nézve. Először is természetes cukor forrása, energetizáló hatását kihasználhatjuk sportolás vagy munka közben is. A gyümölcslevek sok élelmi rostot tartalmaznak, és számos értékes vitamint. Rendszeres fogyasztása ellenállóvá teszi a szervezetet a bélhuruttal szemben, hasznos lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében is.

A hozzáadott cukor nélküli, friss, rostos gyümölcslevek fogyasztása elősegíti emésztőrendszerünk egészséges működését. A rostos gyümölcsleveknek erőteljes tisztító hatása is van, segítik szervezetünk salaktalanítását. Kismamák számára is különösen ajánlott a jó minőségű gyümölcslevek fogyasztása, mivel nagymértékben fokozhatják a tejképződést.

A gyümölcslevek egészségre gyakorolt jótékony hatásai nem különböznek a gyümölcsökétől, melyből készülnek. A gyümölcslé nem lehet a fő folyadékforrás, és nem helyettesíti a gyümölcsfogyasztást sem. Szörpök és üdítőitalok helyett mindenképpen érdemes előnyben részesítenünk a 100 százalékos gyümölcstartalommal bíró gyümölcsleveket, de ne hagyjuk el a gyümölcsük fogyasztását sem (ezek ugyanis jóval több rostot tartalmaznak, gazdagabb vitaminforrást jelentenek , és fogazatunk állapotára is jótékony hatással lehetnek).

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.