Menü

Kockázatos fehérje?

Egy amerikai kutatás szerint a mai táplálkozási trendek némelyike káros lehet egy bizonyos életkorban.

A legfrissebb táplálkozási divat egyik fő irányzata, hogy fogyasszunk sok állati eredetű élelmiszert, a szakemberek viszont erősen megosztottak e témában. Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás szerint a túlzott állati eredetű fehérjebevitel káros lehet a középkorúaknál. Ugyanez a kutatás ugyanakkor megállapítja, hogy a 65 év felettieknek a hormonális változások miatt ajánlott a fehérjedús táplálkozás.

Az 50 és 65 év közöttiek esetében azt az eredményt kapták a kutatók, hogy a túl sok állati eredetű táplálék (hús, tej, sajt) alaposan megnöveli a daganatos megbetegedések kockázatát. De nemcsak emiatt káros ez a fogyasztói magatartás, esetükben más betegségek kialakulása és a korai halálozás is jóval gyakoribb. Érdekesség, hogy a kapott eredményt nem befolyásolta a kutatásban résztvevők zsír és szénhidrát fogyasztása, azaz a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb halálozási kockázatot csak a túl sok állati eredetű fehérje okozza.

A vizsgálatok elemzői azt javasolják, hogy a napi fehérjebevitel ne haladja meg a 0.8 grammot testsúly kilogrammonként.

Persze nagyon sokan – érthetően – fenntartásokkal kezelik a szinte heti rendszerességgel megjelenő táplálkozási kutatásokat. Viszont a legtöbb vizsgálatból lehet meríteni, hiszen egyvalamiben szinte mindegyik egyetért: még az egészséges dolgokat is csak mértékkel szabad fogyasztani és a táplálkozást mindig ki kell, egészítse a rendszeres testmozgás.

Fotó:
pixabay.com

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

Ezek a típusú vitaminok a bélben szívódnak fel, méghozzá a zsírokkal együtt, így érthető módon azzal lehet fokozni hasznosulásokat, ha az ezeket tartalmazó ételekkel együtt zsírt is viszünk be a szervezetünkbe. Ebből következően a zsírszegény étkezés, illetve a zsíremésztésben fennálló zavar hatására kevesebb A-, D-, E- és K-vitamint tud szervezetünk feldolgozni.

Nem minden kenyérféle egészségtelen

Sokan úgy gondolják, minden kenyérféle az ördögtől való, ám jó hír, hogy nem feltétlen muszáj lemondanunk erről a pékáruról.

Fehércsokis finomságok

A fehércsokoládé egyáltalán nem olyan régi találmány, mint a többi. 1930-ban kezdte el forgalmazni a svájci Nestlé vállalat, de szélesebb körben csak az 1950-es évek második felétől kezdett elterjedni. Ekkorra már a világ több országában is gyártották. Mára az Európai Unióban jól meghatározott szabályok rögzítik az összetételét is.

Ashwagandha, azaz az indiai csodaszer

Az ázsiai csodaszer nem csak a stresszre és szorongásra, de alvászavarra is javallott, sőt, akár a rákos sejtek ellen is felveszi a harcot.