Menü

Kockázatos fehérje?

Egy amerikai kutatás szerint a mai táplálkozási trendek némelyike káros lehet egy bizonyos életkorban.

A legfrissebb táplálkozási divat egyik fő irányzata, hogy fogyasszunk sok állati eredetű élelmiszert, a szakemberek viszont erősen megosztottak e témában. Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás szerint a túlzott állati eredetű fehérjebevitel káros lehet a középkorúaknál. Ugyanez a kutatás ugyanakkor megállapítja, hogy a 65 év felettieknek a hormonális változások miatt ajánlott a fehérjedús táplálkozás.

Az 50 és 65 év közöttiek esetében azt az eredményt kapták a kutatók, hogy a túl sok állati eredetű táplálék (hús, tej, sajt) alaposan megnöveli a daganatos megbetegedések kockázatát. De nemcsak emiatt káros ez a fogyasztói magatartás, esetükben más betegségek kialakulása és a korai halálozás is jóval gyakoribb. Érdekesség, hogy a kapott eredményt nem befolyásolta a kutatásban résztvevők zsír és szénhidrát fogyasztása, azaz a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb halálozási kockázatot csak a túl sok állati eredetű fehérje okozza.

A vizsgálatok elemzői azt javasolják, hogy a napi fehérjebevitel ne haladja meg a 0.8 grammot testsúly kilogrammonként.

Persze nagyon sokan – érthetően – fenntartásokkal kezelik a szinte heti rendszerességgel megjelenő táplálkozási kutatásokat. Viszont a legtöbb vizsgálatból lehet meríteni, hiszen egyvalamiben szinte mindegyik egyetért: még az egészséges dolgokat is csak mértékkel szabad fogyasztani és a táplálkozást mindig ki kell, egészítse a rendszeres testmozgás.

Fotó:
pixabay.com

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.