Menü

Kockázatos fehérje?

Egy amerikai kutatás szerint a mai táplálkozási trendek némelyike káros lehet egy bizonyos életkorban.

A legfrissebb táplálkozási divat egyik fő irányzata, hogy fogyasszunk sok állati eredetű élelmiszert, a szakemberek viszont erősen megosztottak e témában. Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás szerint a túlzott állati eredetű fehérjebevitel káros lehet a középkorúaknál. Ugyanez a kutatás ugyanakkor megállapítja, hogy a 65 év felettieknek a hormonális változások miatt ajánlott a fehérjedús táplálkozás.

Az 50 és 65 év közöttiek esetében azt az eredményt kapták a kutatók, hogy a túl sok állati eredetű táplálék (hús, tej, sajt) alaposan megnöveli a daganatos megbetegedések kockázatát. De nemcsak emiatt káros ez a fogyasztói magatartás, esetükben más betegségek kialakulása és a korai halálozás is jóval gyakoribb. Érdekesség, hogy a kapott eredményt nem befolyásolta a kutatásban résztvevők zsír és szénhidrát fogyasztása, azaz a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb halálozási kockázatot csak a túl sok állati eredetű fehérje okozza.

A vizsgálatok elemzői azt javasolják, hogy a napi fehérjebevitel ne haladja meg a 0.8 grammot testsúly kilogrammonként.

Persze nagyon sokan – érthetően – fenntartásokkal kezelik a szinte heti rendszerességgel megjelenő táplálkozási kutatásokat. Viszont a legtöbb vizsgálatból lehet meríteni, hiszen egyvalamiben szinte mindegyik egyetért: még az egészséges dolgokat is csak mértékkel szabad fogyasztani és a táplálkozást mindig ki kell, egészítse a rendszeres testmozgás.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.