Menü

Kockázatos fehérje?

Egy amerikai kutatás szerint a mai táplálkozási trendek némelyike káros lehet egy bizonyos életkorban.

A legfrissebb táplálkozási divat egyik fő irányzata, hogy fogyasszunk sok állati eredetű élelmiszert, a szakemberek viszont erősen megosztottak e témában. Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás szerint a túlzott állati eredetű fehérjebevitel káros lehet a középkorúaknál. Ugyanez a kutatás ugyanakkor megállapítja, hogy a 65 év felettieknek a hormonális változások miatt ajánlott a fehérjedús táplálkozás.

Az 50 és 65 év közöttiek esetében azt az eredményt kapták a kutatók, hogy a túl sok állati eredetű táplálék (hús, tej, sajt) alaposan megnöveli a daganatos megbetegedések kockázatát. De nemcsak emiatt káros ez a fogyasztói magatartás, esetükben más betegségek kialakulása és a korai halálozás is jóval gyakoribb. Érdekesség, hogy a kapott eredményt nem befolyásolta a kutatásban résztvevők zsír és szénhidrát fogyasztása, azaz a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb halálozási kockázatot csak a túl sok állati eredetű fehérje okozza.

A vizsgálatok elemzői azt javasolják, hogy a napi fehérjebevitel ne haladja meg a 0.8 grammot testsúly kilogrammonként.

Persze nagyon sokan – érthetően – fenntartásokkal kezelik a szinte heti rendszerességgel megjelenő táplálkozási kutatásokat. Viszont a legtöbb vizsgálatból lehet meríteni, hiszen egyvalamiben szinte mindegyik egyetért: még az egészséges dolgokat is csak mértékkel szabad fogyasztani és a táplálkozást mindig ki kell, egészítse a rendszeres testmozgás.

Fotó:
pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.