Menü

Ide veled D-vitamin!

Nem vitatott, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünkhöz, az viszont igen, hogy milyen módon pótolható hatékonyan ez az értékes vitamin.

A napfény az egyik legfőbb D-vitamin forrás, de manapság inkább rákeltő hatásával riogatnak. A szolárium megítélése is ellentmondásos, és nem teljesen tisztázott az sem, hogy a megfelelő barnaság elérése mellett vajon a D-vitamin pótlására is alkalmas-e. Télen pedig főként fontos kérdés, hogy hogyan juthatunk D-vitaminhoz.

A D-vitamin kulcsfontosságú szereppel bír, nemcsak a kalcium- felszívódás szabályozásáért és a csontsűrűség javításáért felelős, hanem több betegség megelőzésében is segítségünkre lehet.

Főként a csontritkulás, csontgyulladás megelőzésében lehet fontos szerepe, de ha elegendő mennyiségben van jelen szervezetünkben még a téli depressziót is elkerülhetjük segítségével. Hiánya autoimmun betegségek (pl.: sclerosis multiplex) és különböző bőrproblémák (pl.: pikkelysömör) kialakulásához vezethet, ezért pótlása fontos megelőző mozzanat lehet.

A magyar lakosság körében egyébként nagyarányú a D- vitamin hiánya, ezért is fontos, hogy milyen módon lehetséges (hatásos) a pótlása. Napi 10-15 perc a szabadban úgy, hogy a testfelületünk 15-20 százalékát éri a napfény, elegendő a szükséges endogén D- vitamin képzéshez. Télen ezt viszont nehéz kivitelezni, így más D-vitamin forrás után kell nézni. A D-vitamint tabletta formájában is biztosíthatjuk szervezetünk számára. És bizony ma már bizonyított az is, hogy a korszerű szoláriumok is képesek növelni a D-vitamin szintet.

A szolárium és a napfény is lehet rákkeltő, és lehet jótékony hatású is (lásd D-vitamin). Persze azért a napozás, a napfény természetességét nem lehet egyenértékűvé tenni a szoláriumozással. 

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!