Menü

Itt az influenzajárvány

Ahogyan arra számítani lehetett, újra eljött a téli influenzajárvány ideje. Mit jelent ez pontosan, és hogyan védekezzünk ellene?

Az influenza egy vírusos megbetegedés. Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de közvetlen érintkezés útján is elkaphatjuk. A főbb tünetek ismertek: láz, izomfájdalom, köhögés, fej és torokfájás. Mint tudjuk, az idős, és/vagy betegséggel küzdő szervezetnél komoly szövődmények léphetnek fel, tehát a betegség nagyon veszélyes stádiumba léphet. A páciens tüdő-, vagy szívizomgyulladást is kaphat.

Az influenzajárvány azt jelenti, hogy az influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések száma elérte a határértéket. Az orvosok adatai alapján ezt heti bontásban vizsgálják. Magyarországon jelenleg járvány van, de ez igaz körülbelül fél Európára, tucatnyi országban nőtt jelentősen a rögzített megbetegedések száma az elmúlt napokban.

A betegség kezelése alapesetben nem bonyolult, csillapítani kell a lázat, pihenni, és lehetőleg minél több folyadékot fogyasztani, ezek mellett lehet enyhébb fájdalomcsillapító gyógyszerekkel próbálkozni. Megelőzés szempontjából fontos a gyakori kézmosás, valamint a „nem steril” helyek elkerülése. Ott a védőoltás is, amely elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknél komoly a szövődmények kialakulásának kockázata. Gyermekek esetében oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszerekkel próbálkozunk, ugyanis néhány kifejezetten káros lehet szervezetükre.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.