Menü

Sokoldalú levendula

Írásunk főszereplője egyszerre illatosító és kölni alapanyag, fűszer, gyógynövény, illetve kozmetikai  alkotóelem. Ennyi jó tulajdonsággal és széleskörű felhasználással csak kevés növény büszkélkedhet.

A levendula jellegzetes színe és illata nekünk magyaroknak elsősorban a Tihanyi-félsziget lankáiról ismerős. A Balaton partjára a 20. század elején telepítették az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfajt, persze hazánk ennél már jóval korábban megismerkedett a levendulával. A 17. században már fellelhető a szakirodalomban, az 1700-as években pedig már szélesebb körben elterjedt a felhasználása.

Az emberiség már az ókorban kedvelte a levendula különböző fajait, közülük kiemelten a közönséges levendulát, amely a mediterrán térségből ered. A népszerűsége nem volt véletlen, hiszen virágait, leveleit, olaját felhasználva méregtelenítésre, fertőtlenítésre, nyugtatóként, fejfájásra, szemgyulladásra, gyomor és bélpanaszokra alkalmazták többek között.

Említésre méltó a kozmetikai ipar kialakulásában betöltött szerepe, a levendula az eredeti kölni egyik alkotóeleme, és számos mai termék, krémek, kenőcsök, parfümök alapanyaga. Az illatosítás mellett kitűnő a különböző kártevők távol tartására is.

A konyhaművészetben is hasznosítják jó tulajdonságait, kevésbé ismert, de különböző szószokban elengedhetetlen fűszernek számít, emellett számos más ételt is ízesítenek vele. 

Fotó:
pixabay.com

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.