Menü

Sokoldalú levendula

Írásunk főszereplője egyszerre illatosító és kölni alapanyag, fűszer, gyógynövény, illetve kozmetikai  alkotóelem. Ennyi jó tulajdonsággal és széleskörű felhasználással csak kevés növény büszkélkedhet.

A levendula jellegzetes színe és illata nekünk magyaroknak elsősorban a Tihanyi-félsziget lankáiról ismerős. A Balaton partjára a 20. század elején telepítették az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfajt, persze hazánk ennél már jóval korábban megismerkedett a levendulával. A 17. században már fellelhető a szakirodalomban, az 1700-as években pedig már szélesebb körben elterjedt a felhasználása.

Az emberiség már az ókorban kedvelte a levendula különböző fajait, közülük kiemelten a közönséges levendulát, amely a mediterrán térségből ered. A népszerűsége nem volt véletlen, hiszen virágait, leveleit, olaját felhasználva méregtelenítésre, fertőtlenítésre, nyugtatóként, fejfájásra, szemgyulladásra, gyomor és bélpanaszokra alkalmazták többek között.

Említésre méltó a kozmetikai ipar kialakulásában betöltött szerepe, a levendula az eredeti kölni egyik alkotóeleme, és számos mai termék, krémek, kenőcsök, parfümök alapanyaga. Az illatosítás mellett kitűnő a különböző kártevők távol tartására is.

A konyhaművészetben is hasznosítják jó tulajdonságait, kevésbé ismert, de különböző szószokban elengedhetetlen fűszernek számít, emellett számos más ételt is ízesítenek vele. 

Fotó:
pixabay.com

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.