Az értékes alma
- Dátum: 2014.01.06., 12:23
- Alma, antioxidáns, betegség, túlevés, vegyület
Ilyenkor, tél derekán a különböző déligyümölcsöknek van szezonja, és az olyan táplálékok, mint az alma kissé háttérbe szorulnak. Méltatlanul, mert az almafogyasztás több szempontból is előnyös.

A kezdjük a legdivatosabb előnynél: az alma, pontosabban a benne található pektin csökkenti a koleszterinszintet, ami az egészséges életmód szempontjából csillagos ötös tulajdonság. Már több kísérlet is bizonyította, aki sok almát eszik, annál csökken a különböző szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.
Az almában nincs sok C-vitamin, ennek ellenére remek védőpajzsot jelent immunrendszerünk számára. Ennek oka, hogy nagy az antioxidáns tartalma és emellett sok olyan vegyületet tartalmaz, amelyek védik a szervezetet. Csökkentik a különböző környezeti ártalmak hatásait és a stresszből adódó negatívumokat. Testi és lelki ráncaink kisimításával lassítják az öregedést, védhetnek a daganatos betegségek ellen. Az antioxidánsokkal kapcsolatban érdemes az alma héjában kutakodni (persze csak alapos mosás után), hiszen ott sokkal többet találunk belőlük. És itt kell megjegyezni: a gyümölcsnek nemcsak a húsa értékes, hanem, mint említettünk, a héja is, sőt sokan a csutkáját is elfogyasztják.
A préselt alma már messze nem olyan hatékony, mint az eredeti, hiszen a eljárás során elveszíti hatékony vegyületeinek jó részét.
Összességében az alma fogyasztása rendkívül egészséges, ráadásul a fent említettek mellett a gyümölcsöt táplálkozás szabályozóként is használhatjuk. Az étkezések előtt, vagy után evett alma ugyanis telítettségérzést okoz, azaz lecsökken a veszélye annak, hogy túl sokat eszünk, vagy nassolunk.
Fotó:
sxc.hu
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.