Ideális táplálék
- Dátum: 2014.01.03., 19:16
- zab, zab hatásai a szervezetre, zab jótékony hatásai, zabkása, zabliszt, zabpehely
A zab a gabonafélék egyik legkiválóbbika: tápláló, vitaminban gazdag, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, sőt számos betegség esetén segít legyőzni a bajt, és persze egészség megőrző szerepe is van.
A zab, pontosabban a belőle készült zabkása, őseink egyik legfontosabb tápláléka volt. Az utóbbi években egyre több dietetikus, táplálkozási szakértő, orvos ismerte fel, hogy bizony egyáltalán nem elhanyagolhatóak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai. Sőt, nemcsak egyszerűen lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, hanem igazi szupertáplálékról.
A zab az egyik legnagyszerűbb tápláléka az emberiségnek, mert mindenféle tápanyag szükségletünket kielégíti. Igen gazdag B és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül vasat, káliumot, kálciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz nagy mennyiségben.
A zabról tudni érdemes, hogy gyorsan teltségérzetet okoz, ezért a diétázóknak, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Magas rosttartalma miatt sem terheli meg az emésztő szerveket, sőt kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén, nyugtatja a gyomrot, a beleket.
Élénkíti, serkenti az idegrendszer működését, regenerálja az idegeket. Az epesav ellen is bevethetjük, sőt erősen lúgosító hatású is. Mindenféle keringési probléma esetén ideális táplálék, és az érelmeszesedés folyamatát is képes lelassítani.
Számos kutatás témája volt az utóbbi esztendőkben a zab. Ezekben főleg arra voltak kíváncsiak a szakértők, hogy valóban használ-e a magas vérnyomástól, a magas koleszterin szinttől szenvedőknek. Azt állapították meg, hogy aki legalább heti három alkalommal fogyasztott rendszeresen zabpelyhet, zabkását, annak bizony észrevehetően csökkent a vérnyomása és koleszterin szintje.
A daganatos betegeknek, vagy a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőknek is javasolják a rendszeres fogyasztását. Sőt, a szakértők szerint érdemes lecserélni a finomított, fehér lisztet inkább erre. Ebből is készíthető ugyanúgy mindenféle tészta, panír, csak jóval egészségesebb.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?