Menü

Nagy jelentőségű orvosi felfedezés

Köztudott, hogy a kalcium kulcsfontosságú, ha a csontok egészségéről van szó. Fontos tudni azonban, hogy beépüléséhez szükség van K-vitamin jelenlétére is.

Pontosabban a legújabb kutatások már a K2- vitamin csontvédő hatásáról szólnak, ami a K-vitaminok családjába tartozik, és Magyarországon, még kevésbé ismert.

Csontritkulásra való hajlam örökölhető, de átlagos folyamat, hogy harmincöt év felett a csonttömeg elkezd leépülni, a csontvesztést egyébként nőknél a menopauza is felgyorsíthatja.

A kalciumpótlásnak fontos szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében, de nem elégséges. Újabb és újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a kalcium önmagában nem feltétlenül tud beépülni a csontokba, sőt lerakódhat az erekben, és akár érelmeszesedését is okozhat. Ezért van szükség D-vitamin és K2- vitamin rendszeres bevitelére is. A D- vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását, a K2- vitamin pedig a csontszerkezetbe való beépülését.

Tehát a csontritkulásmegelőzésében nemcsak a kalcium játszhat kulcsszerepet, hanem a D-vitaminnak és a közelmúltban felfedezett K2- vitaminnak is jelentős csonterősítő hatása lehet közvetetten.

Fotó:
sxc.hu

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

A sportolás szívre gyakorolt hatásai

Javítja a koleszterinszintet, segít, hogy megtartsuk vagy elérjük a szív terhelésének szempontjából optimális testsúlyt, hozzájárul a vérerek rugalmasságának és átjárhatóságának megőrzéséhez.