Menü

Finom és cukros

Alaposan fel kell kötni a nadrágunkat, ha a közvélekedés által egészségesnek tartott finomságból, a gyümölcsjoghurtból valóban egészségeset szeretnénk választani.

A piacon lévő gyümölcsjoghurtokat a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tesztelte a közelmúltban. A felmérés eredménye nem túl biztató, bár aki kicsit is képben van élelmiszerügyileg, számíthatott valami ilyesmire.

A divatos gyümölcsjoghurtok általában az egészséges táplálkozás alappilléreiként vannak eladva, ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbb termékben kevés a valódi gyümölcs, és sok a hozzáadott cukor. A gyártók a különböző adalékanyagokkal sem spórolnak, az aromák, színezékek, tartósítószerek nem ártalmasak az egészségre, viszont annak minősége szempontjából feleslegesek.

A TVE 16 terméket tesztelt és a próbából világosan kiderül, hogy a gyümölcsjughurtok inkább számítanak édességnek, mint egészséges tápláléknak. A vizsgált áruk közül mindössze kettő tartalmazott nagyobb arányban valódi gyümölcsöt, mint hozzáadott cukrot. A Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás termék szerepelt a legjobban a felmérésen, előbbi előállításánál ráadásul adalékanyagot sem használnak.

Az utolsó helyen a Danone Könnyű és Finom eperízű, élőflórás, zsírszegény joghurt végzett, a sok cukor és adalék miatt, illetve abból az okból, hogy nincs benne valódi gyümölcs, csak koncentrátum.

Természetesen a gyümölcsjoghurtok minősége általában az árban is visszaköszön, azért vannak kivételek, ettől függetlenül ahogyan a fent említettek is jelzik, érdemes a vásárlás előtt a tartalmat is böngészni.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.