Menü

Egészségi állapotunkról is árulkodik hajunk

Hajunk állapota nemcsak esztétikai szempontból fontos, kevesen tudják csak, hogy szervezetünk belső folyamatairól is árulkodik.

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk a hajvizsgálat lehetőségeivel, érdemes röviden kitérni a szervezetben zajló meghatározó folyamatokra. Szervezetünk egészségét leegyszerűsítve alapvetően két folyamat egyensúlya határozza meg. Az egyik folyamat során szervezetünk energiát állít elő az elfogyasztott ételekből, és italokból származó ásványi anyagokból. Ez az energia szükséges egyrészt a szervek és a sejtek működéséhez, másrészt pedig ahhoz a (második) folyamathoz, mely során a szervezet építkezik és raktároz.

A lényeg, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez fontos egyrészt az ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyisége, illetve egymáshoz való arányai is meghatározó erővel bírnak.

Egy vérvizsgálat során elvileg képet kaphatunk szervezetünk belső állapotáról. Ezek a tesztek azonban bizonyos esetekben nem teljes képet mutatnak, mivel sokszor csak mennyiségi információkról tájékoztatnak, az elemek kölcsönös arányairól nem.

A haj állapota azonban informatív lehet azzal kapcsolatban is, hogy milyen a szervezetünkben lévő ásványi anyagok és nyomelemek mérlege. A haj vizsgálata árulkodhat a szervezetben végbemenő alapvető folyamatok milyenségéről. Vagyis például arról, hogy milyen az anyagcsere, és milyen a különböző elemek (például: kálcium, magnézium, cink, réz, foszfor) szintje és kölcsönös aránya.

Egy értő szakember tehát hajvizsgálat segítségével fel tudja mérni szervezetünk általános állapotát, akár még egészségügyi problémák is diagnosztizálhatóak ezzel a módszerrel. És ami még szintén fontos, hogy mindezek alapján személyre szabott étrend állítható fel, és konkrétan azonosíthatóak azok az elemek, melyek aránya vagy mennyisége nem kielégítő a szervezetben.

Fotó:
pixabay.com

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.