Menü

Köhög a gyerkőc? – nem kell gyógyszer, csillapítsunk hagyományos módszerekkel!

Rengetegszer indul úgy a reggel, hogy gyermekünk szűnni nem akaró köhögéssel kezdi a napot. Láz és torokfájás sincs, így egyszerű módszerekkel elérhetjük ennek megszűntetését.

Egy kisgyerek egy év alatt általában nyolc-tíz alkalommal fázik meg, amivel aztán a csak hetek alatt csillapodó köhögés is megjelenik. Mivel a köhögés célja az, hogy a lerakódott és irritáló nyákdugó felszakadjon, ne köhögéscsillapítóval próbálkozzunk. Ha mindenképp gyógyszertárból akarunk megoldást találni, akkor már hasznosabbak a köptetők, amelyek segítik a nyák felszakadását, de ezek inkább kisgyermekkorban ajánlottak.

Azonban vannak olyan házi praktikák, melyek megoldást jelenthetnek a legtöbb korosztálynak. Nézzük meg melyek lehetnek ezek a lehetőségek!

Az első számú és egyben legnépszerűbb ellenszer a méz, amellyel egyéves kor után csillapíthatjuk gyermekünk köhögését. Hatása a gyógyszerekével vetekszik, a gyerekeknek lefekvés előtt egy-két teáskanállal adagolva a gyógyszerekhez hasonló mértékben mérsékli az éjszakai köhögést, és nyugodt alvást biztosít. Ráadásul a méz baktérium- és vírusölő hatású is, ezért igazán jó megoldás az alkalmazása, persze túlzásokba ne essünk… Elsősorban termelőtől vásároljunk mézet, mert a nyers méz ugyanis jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tiszta, bolti minőségű. Minél sűrűbb, sötétebb, annál egészségesebb az a méz, ezek köhögésoldónak is a legjobbak (pohánkaméz), de ilyen hatással bír a kakukkfű- és a hársméz is. A mézet citromos teába keverve is fogyaszthatjuk, a citrom összehúzó hatása is segíti felszakítani a letapadt váladékot. Otthon sűrű szirupot is készíthetünk ezek felhasználásával, ha egy kanál mézbe egy teáskanálnyi citromlevet jól elkeverünk.

A gyógyteák közül a kakukkfű, a bodza hurutoldó hatású, enyhítik a köhögést, segítik a váladék felszakadását. A bodza, tea vagy szörp formájában fogyasztva a megfázás megelőzésére is jó.

Amióta bejött a fűtési szezon, tapasztalhatjuk, hogy fokozódhatnak ezek a tünetek, a száraz levegő irritálhatja a légutakat, szárítja a nyálkahártyát, így erősíti a köhögési ingert. A megelőzésében és a kezelésben fontos a lakás, s főként a gyerekszoba párásítása.  Megoldás lehet a hosszabb fürdés vagy valamilyen játék a párás fürdőszobában. Jó megoldás a párologtatás, a manapság kapható rengeteg illóolaj közül a kakukkfű-, zsálya-, és az eukaliptuszolaj javasolt. Fontos, hogy az ilyen problémával küzdő gyermeknek füstmentes környezetet biztosítsunk, mellőzzük a dohányzást illetve tartsuk távol az ilyen helyektől.

Kisgyermekek esetén érdemes kipróbálni, hogy egy kád vízbe egy teáskannányi (kb. 2-3 liter) kakukkfűteát öntünk. Kis műanyagkád esetén beérhetjük kevesebbel is. A lényeg, hogy ilyenkor a fürdés legalább húsz percen át tartson, mert a szervezet számára hasznos illóolajok a bőrön, a pórusokon keresztül beszívódnak, s így érik el a kívánt hatást, a tünetek enyhítését.

Fotó:
naturprodukt.hu

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.