Menü

Egy egyszerű vitaminbomba

A retek főként tavaszi csemegeként számon tartott zöldség, de magas vitamintartalma miatt az őszi és a téli hónapokban is nagyon hasznos lehet szerveztünk számára.

Bár a retek szezonja inkább tavaszra tehető, mégis az őszi hónapokban is beszerezhető, olcsó zöldségről van szó, mely tökéletes kiegészítője lehet táplálkozásunknak.

Legismertebb a piros, apró csomóban kapható hónapos retek, de a hosszú fehér jégcsapretek, és a fekete gömbölyű változat is elterjedt. Jó tudni, hogy a hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak. A retek remek hozzávaló szendvicshez és salátához egyaránt, és sokféle jótékony hatással lehet szervezetünkre.

Tavasszal és az őszi hónapokban is kiváló vitaminforrás lehet a retek, kifejezetten sok C-vitamint tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával immunrendszerünket erősíthetjük. Sok rostot, és B-vitamint is tartalmaz, jó kiegészítője lehet egy diétának is. Megfázás, influenza, és emésztési problémák ellen is bevethető. A retek illóolajai serkentik az epetermelést, jótékony hatással vannak a máj és az epehólyag működésére. És még az epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott gyakori fogyasztása. Egyébként fekete retek és méz keverékéből természetes köhögéscsillapító szert állíthatunk elő egyszerűen.

A sok pozitív élettani hatása ellenére, krónikus fekély-, és epebetegségek esetén fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott. És bár alapvetően az emésztési rendszert pozitívan befolyásolja, gyomorégés esetén a retket inkább hagyjuk ki étrendünkből. 

Fotó:
pixabay.com

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.