Menü

Amikor nem jön a baba- Okok férfi oldalról

Sokféle okból (lelki, testi) kifolyólag várathat magára a gyermekáldás. Általában ilyenkor a női oldal esik górcső alá elsődlegesen. Ezúttal azonban néhány olyan problémát nevezünk meg, amely férfi oldalról nehezíti meg a sikeres fogamzást.

Ezek a problémák elsősorban az életmóddal kapcsolatosak, melyek változtatásokkal orvosolhatóak. Bár közhelyesnek tűnhet, mindjárt az elején érdemes a helyes táplálkozásra terelni a szót. Ez több szempontból is problémás lehet. A túlsúly, az elsavasodás, és túlzott édesség fogyasztás is egyaránt gondot jelenhet a fogamzásképességet illetően.

A túlsúly és sok ülés (autóban, vagy például számítógép előtt) egyaránt a kismedencei vérellátás pangását okozhatja. Az édességfüggőség következtében pedig elszaporodhatnak a szervezetben a gombák (például Candida albicans), ami szintén ivarszervi problémához, impotenciához vezethet.

A stressz szerepe sem elhanyagolható a problémakörből. Nemcsak egy stresszes munkahelyből fakadó káros hatásokat érdemes megemlíteni, a számítógép nagyon gyakori használata is hasonlóan negatív következményekkel járhat. Számítógép használat során elektroszmog keletkezik, ami felhalmozódva a szervezetben mágneses mezőterhelést okoz. Ez olyan biológiai hatásokat vált ki, ami hosszú távon veszélyezteti a babavállalást is.

Ez csak néhány probléma a lehetségesek közül, ugyanakkor fontos tudatosítani, hiszen ezek az akadályok legtöbbször életmódbeli változtatásokkal elháríthatóak.

Fotó:
sxc.hu

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Igen, a harmadik is fiú…

Azt hiszem a terhesség várandósság (írjuk ezt a szebb szót) mindenképpen egy csodálatos másállapot, s ha szerény számításaim szerint kifelejtem a vele járó néhány kellemetlenséget, tényleg egy áldott időszak. Mert igen, az! A kellemetlenségek alatt pedig nemcsak hormonális, testi és hangulati változásokat értek, hanem néhány embert is.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.