Menü

Csecsemők betegsége: szájpenész

Ez a betegség egy szájüreget érintő banális fertőzés, amely gyakran érinti a kisbabákat, mivel nekik még gyenge az immunrendszerük. Fontos beszélni róla, mivel elhanyagolása esetén súlyos betegséggé is fajulhat.

Olyan gombás fertőzésről van szó, amely a baba szájában eleinte kicsi fehér pontokat, később pedig összefüggő fehér foltokat okoz. Mivel ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a tejmaradékhoz, nehezen észrevehetőek.

Az újszülöttek elkaphatják ezt a fertőzést a szülőcsatornában (hüvelyben élő gombák miatt), később pedig a rosszul fertőtlenített cumitól. Egyébként az anyuka melléről is bekerülhet a kisbaba szervezetébe a gomba, éppen ezért nagyon oda kell figyelni a tisztálkodásra. A védőnők felhívják a figyelmet arra is, hogy attól még nem lesz tiszta egy cumi, ha az anyuka például lenyalja. Ráadásul a szülői ágyban, ágyneműn is előfordulhat ez a fertőzés.

Ha felismertük a tüneteket, akkor a szájpenészt patikában recept nélkül kapható folyadékkal (borax- glicerin) érdemes kezelni. Fültisztító pálcika segítségével ecseteljük rendszeresen a baba szájüregét. Ha a tünetek nem múlnak el, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ez azért nagyon fontos, mert a banális fertőzésből teljes emésztőrendszert érintő súlyos betegség is kialakulhat.

Figyeljünk oda a tünetekre, hiszen a kisbabák immunrendszere még jóval gyengébb, mint a felnőtteké. Egyébként ez a gomba gyakran visszatérő fertőzést okoz, így érdemes a kezelést a tünetmentes időszak alatt is folytatni néhány nap erejéig.  

Fotó:
pixabay.com

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális