Menü

Rejtélyes szervünk- A pajzsmirigy

A pajzsmirigy egy picike szervünk, ami a nyakon helyezkedik el a pajzsporc (gégeporc) előtt. Az emberek többsége nem tudja, hogy milyen funkciót tölt be szervezetünk működésében, mind addig, amíg valamilyen rejtélyes tünet kapcsán felmerül a pajzsmirigy szerepe.

A pajzsmirigyünknek egyébként fontos szerepe van, csecsemőkorban az idegrendszer fejlődéséért, utána pedig többek között az általános anyagcsere folyamatokért felelős.

Ha ez a kicsit háttérbe szorult szervünk elkezd rendetlenkedni, alul-, vagy túlműködik különböző tüneteket produkál. Ha túlműködő pajzsmirigyről van szó, akkor ilyen tünet lehet például a szem kidülledése, fogyás, idegesség. A pajzsmirigy alulműködése esetén pedig az anyagcsere lelassul, ami többek között súlyos elhízást okozhat. Mivel, ahogyan említettük ez a szervünk felelős az anyagcsere folyamatokért, diszfunkcionális működése komoly zavarokat okozhat a szervezetben.

A pajzsmirigy betegség kialakulásában nagy szerepe van a hajlamnak, főként anyai ágon öröklődik, ezért előfordulása a nők körében tízszer gyakoribb. Várandóság alatt a pajzsmirigy rossz működése komoly gondokat okozhat, valamint sokszor meddőség hátterében is állhat.

A jód szerepére még érdemes kitérnünk röviden. A jód ugyanis a pajzsmirigy éltető eleme. Azoknak, akik jód szegény környezetben nőnek fel, gyakran erre a körülményre szervezetük pajzsmirigy megnagyobbodással válaszol. Ha viszont a megnagyobbodás a pajzsmirigy túlműködése miatt jön létre, akkor a jód bevitel súlyosbítja ezt a folyamatot, ezért egyáltalán nem javasolt.

Egyébként ma már egyszerű vérvizsgálat alapján történő hormonvizsgálat elég ahhoz, hogy diagnosztizálni lehessen a pajzsmirigy nem megfelelő működését.

Fotó:
sxc.hu

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.