Menü

Oldj stresszt egyszerűen!

Mint oly sok minden mást, a stressz bizonyos formáit is meg lehet előzni, vagy megszüntetni némi egyszerű életmódváltással.

A stresszt gyakran okozza táplálkozási anomália. Ha nem eszünk rendesen és/vagy rendszeresen, például a lecsökkent vércukorszint és az alacsony magnéziumszint mentális problémákhoz vezethet. Számos olyan étel és ital van, amellyel eredményesen lehet csökkenteni a felgyülemlett feszültséget.

Halak, olajos magvak, avokádó  - csupa olyan dolog, amelyet a táplálkozási szakemberek egyébként is ajánlanak rendszeres fogyasztásra. Ezek remek hatással vannak az idegrendszerre, ahogyan az „állapotos nők vitaminja”, a folsav is. Folsavat májban, különböző leveles zöldségekben, gyümölcsökben és élesztőben találunk.

Ha stressz-oldás, akkor édességek: ezt a receptet mindenki ismeri. Van is benne igazság, hiszen a csokik, sütik, fagylaltok ízük (cukortartalmuk) miatt képesek örömet okozni, de aki csak ebben hisz, könnyen az elhízás sorsára jut. Az édességek fogyasztása ugyanis kevésbé párosul mértékletességgel.

Mértékletesség szükséges az alkoholfogyasztáshoz is, amely szintén csökkentheti a testünkre, elménkre nehezedő nyomást. Az alkohol nem minden esetben jó, ráadásul, aki nem tud megállni egy-egy pohárnál, annak nem érdemes ilyen „kezelésbe” kezdenie.

A különböző olajos magvak és a méz azoknak jelent remek alternatívát, akik nagyon szeretnek nassolni, de nem akarják szervezetüket magas cukortartalmú édességekkel terhelni. A teázás és a kávézás olyan, az elkészítésükhöz és elfogyasztásukhoz kötődő, különböző típusú tevékenységet jelent, amely csökkentheti a felgyülemlett fezsültséget. A meleg italok ráadásul több pozitív hatással bírnak. A koffein persze felpörget, de ma már számos, akár teljesen koffeinmentes itallal pótolhatjuk a hagyományos, erős feketét.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!