Menü

Új célzott kezelési lehetőség az EGFR mutációt hordozó tüdőrákos betegek számára

A monoterápiában adható készítmény késlelteti a daganat progresszióját és javítja a betegséggel összefüggő tüneteket a hagyományos kemoterápiához képest. Az új terápiát az EGFR mutációt hordozó nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére törzskönyvezték a napokban az Európai Unióban, így Magyarországos is.

Sokan nem tudják, hogy a tüdőrák valójában egy gyűjtőfogalom, amely nem egyetlen betegséget foglal magában. A betegség különböző altípusai egyes receptorok elváltozásai, vagy túlzott expressziója alapján különböztethetőek meg. Az egyik ilyen tüdőrák típus az EGFR mutációt hordozó daganat, amely a magyar tüdőrákos betegek mintegy 10-15%-át érinti. Ezen betegek számára jelent új reményt a most törzskönyvezett készítmény.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az új terápia jelentősen késlelteti a daganat progresszióját, továbbá javítja a betegek tüneteit – például légszomj, köhögés és mellkasi fájdalom – és életminőségét. A terápia alkalmazhatóságának meghatározásában kiemelkedő fontosságú a daganat EGFR mutációjának korai vizsgálata, amely jelentősen befolyásolhatja a további kezeléssel kapcsolatos döntéseket, és fontos információkat nyújthat a megfelelő személyre szabott terápia összeállításához.

A készítmény egyedülálló mechanizmusának kulcsa, hogy hatékonyan gátolja az EGFR-t és az ErbB receptorcsalád azon tagjait, amelyek felelősek a jelentős halálozással járó rákos daganatok növekedéséért és szétterjedéséért. A III. fázisú törzskönyvezési klinikai vizsgálat adatai bebizonyították, hogy az új terápiát elsővonalbeli kezelésként kapó betegek majdnem egy évig éltek a daganatuk további növekedése nélkül, a hagyományos daganatellenes terápiában részesített betegek alig több mint fél évével szemben. Az új kezelés okozta mellékhatások a betegek nagy része által tolerálhatóak voltak, s csak 8% volt azon betegek aránya, akik a gyógyszerrel összefüggő nemkívánatos esemény miatt abbahagyták a kezelést.

A tüdőrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, amely 1,6 millió új megbetegedést jelent évente világszerte. Több ember hal meg tüdőrákban, mint vastagbél-, emlő-, és prosztatarákban együttvéve. A tüdőrák egyedül évente majdnem 270.000 halálesetért felelős Európában. Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések tekintetében.

Forrás:
Well PR Ügynökség

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.