Menü

Kézmosással és antibakteriális szappannal a fertőzések terjedése ellen

Október 15. a Kézmosás Világnapja, melynek célja, hogy a gyakran elhanyagolt, alapvető higiéniai tevékenységre, a kézmosás fontosságára hívja fel a lakosság, és főleg a fiatalabb generáció képviselőinek figyelmét. Ennek alkalmából a Dettol, a Budapest Hegyvidék Önkormányzata által fenntartott Orbánhegyi Óvoda gyermekeinek, Dr Fekete Ferenc a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosának közreműködésével, játékos feladatokon keresztül szemléltette a baktériumok terjedését, valamint a helyes kézmosás technikáját.

Az egészségünk megóvásának, valamint a baktériumok és fertőzések terjedésének megakadályozásának első számú fegyvere az alapos kézmosás. A hatékony kézmosáshoz azonban nem elég csupán kezünket a víz alá tartani, ebben a folyamatban annak technikája valamint az ehhez használt tisztálkodószereknek is jelentős szerep jut. Az egyszerűen vízzel történő kézmosás ugyanis hatékony lehet a szemmel látható kosz és szennyeződések eltüntetésére, azonban a kezünkön található baktériumokat nem pusztítja el.

Egy nemzetközi kutatás szerint, mely a kritikus alkalmak – mint vécézés, gyermekek tisztába tétele, étkezés, stb – előtti, illetve utáni szappannal való kézmosás sűrűségét vizsgálta, az derült ki, hogy világszerte 0 és 34 százalék között mozog annak gyakorisága. Ennek hátterében azonban általában nem a szappan hiánya áll, hanem az, hogy a szappanokat első sorban a fürdéshez és a mosáshoz kapcsolják az emberek, mely szokásbeli problémákat vet fel. „A kézmosás fontosságára nem lehet elég korán felhívni a gyermekek figyelmét. Ahhoz, hogy ez felnőtt korban mindenkinek alapvető és rutinszerű tevékenységgé váljon, már egész kicsi korban el kell kezdeni ennek oktatását. Így itt az óvodában is már ehhez szoktatjuk a csemetéinket egészen a kiscsoporttól kezdve” – mondta Doba Csilla, az Orbánhegyi Óvoda óvodapedagógusa.

A Kézmosás Világnapja alkalmából az Orbánhegyi Óvoda gyermekei egy speciális fluoreszkáló gél és játékos feladatok segítségével tapasztalhatták meg, hogy a baktériumok milyen egyszerűen terjednek kézről-kézre, a közös játékokra, kilincsre vagy bármilyen egyéb használati tárgyra, akár egy egyszerű érintéssel. Így egy elszalasztott kézmosás és egy baktériumoktól hemzsegő kéz is egész baktérium- illetve fertőzés láncolatot indíthat el.

 A baktériumlánc kísérletet követően a helyes kézmosás technikáját a gyermekek Dr Fekete Ferenc, a Heim Pál osztályvezető főorvosa segítségével sajátíthatták el. „Kézmosás során vannak olyan tipikus részek a kézfejünkön, melyeket gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni – ilyenek lehetnek az ujjpercek, az ujjak köze vagy akár sok esetben az egész hüvelykujj. Ezért fontos, hogy azon túl, hogy elmagyarázzuk a gyermekeknek, miért fontos a kézmosás, megmutassuk azt is, hogy hogyan kell alaposan megtisztítani kezeinket” - mondta Dr. Fekete Ferenc. „A kézmosás jelentős szerepet játszhat a fertőzések bekövetkezése illetve azok továbbterjedésének megakadályozásában, így ennek ismerete és rendszeres alkalmazása akár pajzsként is szolgálhat szervezetünk számára. A leghatékonyabb eredményt pedig úgy érhetjük el, ha antibakteriális szappant használunk a kézmosáshoz.”

Az antibakteriális szappanok elpusztítják a baktériumok 99,9 százalékát, így használatukkal megbízhatóan léphetünk fel a láthatatlan kórokozók ellen. „A Dettol elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte felhívja a figyelmet a kézmosás és a kézhigiénia fontosságára, így ma, a Kézmosás Világnapján is erre törekedtünk”- nyilatkozta Somlai Anna, a Dettol kategóriamenedzsere. „Antibakteriális szappanjainkat igyekszünk folyamatosan megújítani, hogy a kézmosás ne csupán egy hatékony védekezési eszköz, hanem élmény legyen kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Számos visszajelzés érkezik hozzánk anyukáktól, akik arról számolnak be, hogy a Dettol érintés nélküli készülék nagyban hozzásegítette gyermeküket ahhoz, hogy megszeressék a kézmosást. Reméljük, az Orbánhegyi Óvoda gyerkőcei is örömöt lelnek majd bennük”- tette hozzá Somlai Anna, majd átadta a Dettol adományt Orbánhegyi Óvoda számára.

Forrás, fotó:
Well PR Ügynökség

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.