Menü

Párkapcsolat- Mi alapján választunk?

Sokféle szempont befolyásolja választásunkat (például szépségideálok, evolúciós örökségek, egyéni motivációk), tudatos és kevésbé tudatos tényezők is hatnak ránk.

Nem mindegy az sem, hogy milyen céllal választunk partnert (hosszú távú vs. rövid távú tervek). Érdekesség, hogy a férfiak és a nők is az arcot nézik meg először a másik nem képviselőin, ha hosszabb távú kapcsolatot keresnek. Ugyanakkor, ha alkalmi partner kereséséről van szó, akkor a férfiak inkább a testre kíváncsiak.

Evolúciós örökségünk nem engedi figyelmen kívül hagyni a termékenységi előrejelzőket sem, persze ezek a kevésbé tudatos szempontok közé tartoznak. A kedvező tulajdonságok (például arányos testfelépítés, szimmetria) előnyös, egészséges genetikai felépítést jeleznek előre. Nyilvánvaló, hogy az elsődleges válogatás (első látás benyomásai) a külső tényezőkön alapszik. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem csak a testi adottságok, hanem a személyiségvonások is öröklődnek, ami azért tovább bonyolítja a párválasztás szempontrendszerét.

A mindenkori ideálok is hatnak választásainkra. Ezek azonban változnak, míg régen például a teltebb női idomok jelentették az ideált, mára a soványabb női alkat „jött divatba”. Ennek az az oka, hogy míg korábban a kövérség szimbolizálta a jólétet és az egészséget, mára ez megfordult: korunk legtöbb betegsége a túltápláltsággal függ össze.

Persze az is téveszme (média és divat mellékterméke), hogy a férfiak a nagyon vékony nőket preferálják leginkább. Valójában a normál tartományba tartozó nőket részesítik előnybe választásaiknál. Egyébként vizsgálatok bizonyítják, hogy a homokóra alkatú nők ösztrogénszintje magasabb, ami egyértelműen a termékenységet jelzi előre.

Választásainkat persze rengeteg körülmény befolyásolja, társadalmi elvárások, kultúra hatásai mellett számos egyéni tényező (motiváció, cél, tapasztalat) is meghatározó erővel bír. 

Fotó:
pixabay.com

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.