Menü

Egyszerű és egészséges

Az emberiség a káposztát már jóval időszámításunk előtt háziasította és elkezdte termeszteni. A növény története Dél-Európából indult és mára az egész világot meghódította.

A káposztaféléket rendkívül széles körben fogyasztják az egész világon. Elterjedése nem véletlen, hiszen a gyógyítástól a táplálkozásig nagyon sok téren hasznosították már az Ókortól kezdve. A rómaiak nagy gonddal bántak vele, rengeteg bajra jónak tartották. Ilyenek voltak a különböző bőrbetegségek, gyulladások, de még a másnaposság is.

A középkorban aztán még ismertebb lett a zöldség, különösen a fejes káposzta, amely a kereskedőknek hála a többi kontinensen is elterjedt. De nemcsak a kereskedelmi, hanem a hadihajók is sokat tettek a népszerűségért. A tengerészekre leselkedő, kóros C-vitaminhiány okozta skorbut a fedélzetre vitt savanyított káposztának köszönhetően szorult vissza. A tápláló, vitaminban gazdag növény ekkor már alapvető élelmiszernek számított.

A különböző káposztafajták Magyarországon is a középkortól kezdve kezdtek elterjedni. A fogyasztás és egyéb felhasználás mellett a termesztésnek is komoly kultúrája alakult ki, császárok, királyok, nemesek és más vezetők foglalkoztak és foglalkoznak ma is vele előszeretettel.

A káposzta a jó minőségű földet és a sok csapadékot kedveli, de a termesztéséhez nem kell különösebb szaktudás. Egyszerű és nagyszerű, egész évben a rendelkezésünkre áll, és számos formában elkészíthető, nyersen, főzés, vagy tartósítás segítségével. Nem csoda a receptkönyvek gyakori szereplője.

Fotó:
pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.