Menü

Ásványi anyagok:A fogyókúrázók barátja

A króm az ásványi anyagok egyik legfontosabbika, nélkülözhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, éppen ezért a fogyókúrázók jó barátja is.

A sörélesztő, a fekete szemű bab, a csonthéjas magvak, a zöldborsó és a földimogyoró igen sok krómot tartalmaz. Fogyasztásukkal segíthetjük a szervezet króm háztartásának egyensúlyát. Leginkább a lépünk, a májunk és a vesénk tárolja ezt az ásványi anyagot. Hiánya komoly betegségeket is okozhat, az egyik legismertebb ezek közül a cukorbetegség.

A króm befolyásolja az inzulin nevű hormon működését és ugye azt mindenki jól tudja, ez szabályozza a vércukorszintet. Ahogy öregszünk a szervezetünkben egyre kevesebb lesz a króm és vészes esetben sajnos ez cukorbetegséget vonhat maga után. Persze, ha állandó éhségérzetünk van, gyakran eszünk, sokszor és nagy mennyiségben kívánjuk az édességet, akkor érdemes megnézetni, hogy elegendő króm van-e a szervezetünkben. Ezek ugyanis a krómhiány tünetei. Fontos még megjegyezni azt is, hogy a sok cukor fogyasztása után bizony alaposan megcsappan a szervezet króm szintje.

A krómnak más fontos tulajdonságai is vannak, többek között ösztönző hatással van az anyagcsere folyamatokra, meggyorsítja a fehérje szintézist és ezzel növeli a szervezet teljesítő képességét.

A fogyókúrázók éppen az előbbi tulajdonsága miatt előszeretettel fogyasztják különböző tabletták formájában.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.