Mindenben benne van
- Dátum: 2013.09.18., 08:59
- ásványi anyag, folyadék háztartás, folyadék vesztés, magas vérnyomás, nátrium, só
A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.
Az ásványi anyagok közül az egyik legismertebb a nátrium. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ilyen-olyan formában, legtöbbször sóként. Ez azért is fontos információ, mert ezt az ásványi anyagot felesleges külön pótolni a szervezetben. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig elég van belőle, mert bizonyos betegségek esetén, például hányás, hasmenés, vagy fokozott izzadáskor hiányállapot is felléphet. Ilyenkor pedig pótolni kell az elvesztett folyadékot és vele együtt a nátriumot is. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a nátrium hiánya végső esetben kiszáradást is okozhat.
Meg is érkeztünk a nátrium jótékony hatásai közül az egyik legfontosabbhoz, miszerint hidratálttá teszi a testünket. Úgy is fogalmazhatnánk, részt vesz a folyadék háztartás szabályozásában, helyes működésében.
Ezen kívül persze még számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben. A vér fontos alkotórésze. Neki köszönhetően a véráramból a sejtfalak beengedik a szükséges tápanyagokat.
Részt vesz a sav-bázis egyensúly kialakításában, valamint a glükóz és aminosavak felvételében is közreműködik.
A nátriumról úgy vélik, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A szakemberek szerint, ha túl sokat eszünk belőle, magyarul elsózzuk az ételeinket, az magas vérnyomáshoz vezethet.
Véd az izomgörcsök ellen, segíti az izmok összehúzódását, a normális izomműködést. A központi idegrendszer működésében is szerepet vállal, az ingerület továbbításában tulajdonítanak neki jelentőséget.
A nátrium hiányállapotára szomjúság érzet, hányinger, izomgörcsök, zavartság, akadozó beszéd utalhat.
Fotó:
pixabay.com
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.