Mindenben benne van
- Dátum: 2013.09.18., 08:59
- ásványi anyag, folyadék háztartás, folyadék vesztés, magas vérnyomás, nátrium, só
A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.
Az ásványi anyagok közül az egyik legismertebb a nátrium. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ilyen-olyan formában, legtöbbször sóként. Ez azért is fontos információ, mert ezt az ásványi anyagot felesleges külön pótolni a szervezetben. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig elég van belőle, mert bizonyos betegségek esetén, például hányás, hasmenés, vagy fokozott izzadáskor hiányállapot is felléphet. Ilyenkor pedig pótolni kell az elvesztett folyadékot és vele együtt a nátriumot is. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a nátrium hiánya végső esetben kiszáradást is okozhat.
Meg is érkeztünk a nátrium jótékony hatásai közül az egyik legfontosabbhoz, miszerint hidratálttá teszi a testünket. Úgy is fogalmazhatnánk, részt vesz a folyadék háztartás szabályozásában, helyes működésében.
Ezen kívül persze még számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben. A vér fontos alkotórésze. Neki köszönhetően a véráramból a sejtfalak beengedik a szükséges tápanyagokat.
Részt vesz a sav-bázis egyensúly kialakításában, valamint a glükóz és aminosavak felvételében is közreműködik.
A nátriumról úgy vélik, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A szakemberek szerint, ha túl sokat eszünk belőle, magyarul elsózzuk az ételeinket, az magas vérnyomáshoz vezethet.
Véd az izomgörcsök ellen, segíti az izmok összehúzódását, a normális izomműködést. A központi idegrendszer működésében is szerepet vállal, az ingerület továbbításában tulajdonítanak neki jelentőséget.
A nátrium hiányállapotára szomjúság érzet, hányinger, izomgörcsök, zavartság, akadozó beszéd utalhat.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?