Menü

Mindenben benne van

A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.

Az ásványi anyagok közül az egyik legismertebb a nátrium. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ilyen-olyan formában, legtöbbször sóként. Ez azért is fontos információ, mert ezt az ásványi anyagot felesleges külön pótolni a szervezetben. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig elég van belőle, mert bizonyos betegségek esetén, például hányás, hasmenés, vagy fokozott izzadáskor hiányállapot is felléphet. Ilyenkor pedig pótolni kell az elvesztett folyadékot és vele együtt a nátriumot is. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a nátrium hiánya végső esetben kiszáradást is okozhat.

Meg is érkeztünk a nátrium jótékony hatásai közül az egyik legfontosabbhoz, miszerint hidratálttá teszi a testünket. Úgy is fogalmazhatnánk, részt vesz a folyadék háztartás szabályozásában, helyes működésében.

Ezen kívül persze még számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben. A vér fontos alkotórésze. Neki köszönhetően a véráramból a sejtfalak beengedik a szükséges tápanyagokat.

Részt vesz a sav-bázis egyensúly kialakításában, valamint a glükóz és aminosavak felvételében is közreműködik.

A nátriumról úgy vélik, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A szakemberek szerint, ha túl sokat eszünk belőle, magyarul elsózzuk az ételeinket, az magas vérnyomáshoz vezethet.

Véd az izomgörcsök ellen, segíti az izmok összehúzódását, a normális izomműködést. A központi idegrendszer működésében is szerepet vállal, az ingerület továbbításában tulajdonítanak neki jelentőséget.

A nátrium hiányállapotára szomjúság érzet, hányinger, izomgörcsök, zavartság, akadozó beszéd utalhat.

Fotó:
pixabay.com

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.