Menü

Mindenben benne van

A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.

Az ásványi anyagok közül az egyik legismertebb a nátrium. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ilyen-olyan formában, legtöbbször sóként. Ez azért is fontos információ, mert ezt az ásványi anyagot felesleges külön pótolni a szervezetben. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig elég van belőle, mert bizonyos betegségek esetén, például hányás, hasmenés, vagy fokozott izzadáskor hiányállapot is felléphet. Ilyenkor pedig pótolni kell az elvesztett folyadékot és vele együtt a nátriumot is. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a nátrium hiánya végső esetben kiszáradást is okozhat.

Meg is érkeztünk a nátrium jótékony hatásai közül az egyik legfontosabbhoz, miszerint hidratálttá teszi a testünket. Úgy is fogalmazhatnánk, részt vesz a folyadék háztartás szabályozásában, helyes működésében.

Ezen kívül persze még számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben. A vér fontos alkotórésze. Neki köszönhetően a véráramból a sejtfalak beengedik a szükséges tápanyagokat.

Részt vesz a sav-bázis egyensúly kialakításában, valamint a glükóz és aminosavak felvételében is közreműködik.

A nátriumról úgy vélik, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A szakemberek szerint, ha túl sokat eszünk belőle, magyarul elsózzuk az ételeinket, az magas vérnyomáshoz vezethet.

Véd az izomgörcsök ellen, segíti az izmok összehúzódását, a normális izomműködést. A központi idegrendszer működésében is szerepet vállal, az ingerület továbbításában tulajdonítanak neki jelentőséget.

A nátrium hiányállapotára szomjúság érzet, hányinger, izomgörcsök, zavartság, akadozó beszéd utalhat.

Fotó:
pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.