Országos magbörze
A magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Helyi Termék Magazin szervezésében országos vetőmag akció zajlik az ország több pontján.
Az országos magbörze következő állomása március 7-én Veszprém lesz, a Csalán iroda szolgál majd a helyszínül 17 órától. A rendezvény azt a célt szolgálja, hogy akinek van fölösleges vetőmagja, vagy egy biztosan jól termő, tuti fajtája az el tudja cserélni, ajándékozni, annak, akinek nincs, de szeretne.

Az eddigi kilenc állomáson óriási sikert könyvelhettek el a szervezők, hiszen több ezer vetőmagcserélt gazdát, vagy került jó helyre, gondos kezekbe.
A börzén bárki ingyenesen részt vehet, a szervezők annyit kérnek, hogy akinek ideje engedi, az a felfogott, előre begyűjtött vetőmagokat csomagolja be és írja rá nevét. Persze az sem baj, ha ez nem valósul meg, a vetnivaló így is elosztásra kerül majd. Akinek nincs cserélni valója az se keseregjen, a börzén bárki kérhet és kap is magot a földjébe.
A következő állomások:
Március 7. Veszprém, Csalán iroda, Rákóczi u. 3. I./2., 17 órától.
Március 9. Szeged, Kolozsvári tér 1-2. Waldorf iskola.
Március 9. Pilis, Móricz Zsigmond Közösségi Ház 9 órától.
Március 9. Monor és Gomba között, Magfalván.
Március 10. Esztergom.
Március 17. Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 14., Szimplakert.
Március 23. Budapest, Csörsz utcai biopiac.
Március 24. Zalaegerszeg, Falumúzeum (oltónap is).
Fotó: sxc.hu
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.