Menü

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. De mi az a glutén? Nos, a glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója. A glutén egy természetes fehérje, amely a búzában és más hasonló gabonafélékben található meg, illetve minden olyan élelmiszerben is jelen van, amely glutént tartalmazó gabonafélével készült.

A lisztérzékeny/gluténérzékeny emberek szervezete a glutént tartalmazó ételek fogyasztásakor nem képes felszívni a tápanyagokat, súlyos egészségügyi komplikációk lépnek fel. A betegség tünetei elsősorban az emésztőrendszert érintik: előfordulhat hasmenés, gyakori székelés, hányinger, hányás, puffadás, ezek a tipikus tünetek, mely társulhat vérszegénységgel, izomgyengeséggel, vashiánnyal, csontritkulással, aminek az oka a felszívódási zavar.

Gluténérzékenységet jelző panaszok lehetnek még a bőrproblémák, nőgyógyászati problémák, de olyan teljesen átlagos tünetek is, mint a fáradékonyság, fejfájás, vitaminhiány vagy hajhullás.

Csecsemők és kisgyermekek esetében a lisztérzékenység fájó, duzzadt has is jelzi, vagy az állandó rossz közérzet, illetve, hogy nem növekszik és fejlődik úgy a gyermek, ahogy kellene.

A cöliákia nem kimondottan gyermekbetegség és nem velünk született, hanem bármely életkorban előfordulhat és kialakulhat, akár felnőttként is annak ellenére, hogy addig semmi ilyen jellegű problémánk nem volt, ezért, ha cöliákiás van a családban, érdemes családszűrést végezni.

Nem mindegyik gabonafajta tartalmaz glutént, így például nyugodtan fogyasztható a köles, az amaránt, a rizs, hajdina, quinoa, illetve a gluténmentesen válogatott és csomagolt zab is.

A glutént tartalmazó ételeken kötelező a megjelölés, hogy az érzékenységgel küszködők is tisztában legyenek az összetevőkkel, a gluténmentes jelölést pedig akkor lehet feltüntetni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg.

A betegség sajnos nem gyógyítható, élethosszig tart, azonban (szigorúan betartott) étrenddel, diétával tökéletesen kezelhető.

A diéta nem könnyű és betartása sem mindig egyszerű, de a tüneteket jelentősen javítja, illetve megszünteti, ezért a betegek kénytelenek követni a szakember, a dietetikus által előírt étrendi megkötéseket.

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.