Menü

Kókuszvíz jótékony hatásai

A kókuszvizet sokan összekeverik a kókusztejjel, pedig a kettő között nagy különbség van. A kókuszvíz a még éretlen kókuszdió magjában található tápanyagdús folyadék, míg a kókusztejet a már érett kókusz húsából áztatással nyerik.

C-vitaminban gazdag

A C-vitamin létfontosságú tápanyag a bőr egészsége szempontjából. Egy csésze kókuszvíz 24 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi bevitel körülbelül 40%-át jelenti. A bio kókuszvíz C-vitaminjaira szükség van, mert ez az anyag kell a kollagén termelődéséhez, ami egy olyan szerkezeti fehérje, mely biztosítja a bőr feszességét és rugalmasságát, illetve elősegíti a sebgyógyulást is. Antioxidánsként a kókuszvízben található C-vitamin védi a bőrt a különféle károktól, ezenfelül a kókuszvíz segíthez megelőzni a bőr szárazságát is.

Táplálja a bőrt

A szénhidrátok, amelyeket a test glükózzá alakít, segíti az emésztést és az anyagcserét, illetve fontos tápanyagnak számítanak a bőr egészsége szempontjából is. A kókuszvízben is értékes szénhidrátok bújnak meg, egy csészében 10 gramm, így a bio kókuszvíz is elsődleges energiaforrása lehet a bőrnek, ami a szénhidrátokat a szerkezetének megőrzéséhez használja fel. A glükóz szintén fontos eleme a bőrsejteketnek, így ha nem kapunk elegendő szénhidrátot, akkor a bőr szerkezete és megjelenése is romlásnak indul. Ezt a folyamatot azonban meg lehet előzni a bio kókuszvíz segítségével.

Minimalizálja az izmok feszültségét és a stresszt

A kókuszvíz fogyasztása olyan jó, mint egy masszázs. A benne található magnézium és kalcium miatt csökkenti az izmok terhelését és a stresszt. Ha nincs elég ilyen ásványi anyag a testünkben, nehezebb megbirkózni a minket érő nyomással. A kalcium az egészséges csontok, fogak megőrzése érdekében is elengedhetetlen, és segít az izmokat ellazítani, közte a szívizmokat is, ezzel csökkentve a stroke és szívroham kockázatát. A magnézium az idegrendszer azon részére van jó hatással, ami a nyugalomért felelős. A szerotonintermelésre is pozitívan hat, ami nem más, mint a boldogsághormon. A kalcium és magnézium együtt pedig karbantartja az izmokat. Egy stresszes napon különösen ajánlott emiatt a kókuszvíz fogyasztása, hogy nyugodt maradhass.

Dehidratáció

Gazdag káliumban és más ásványi anyagokban – ezért a kókuszvíz segít szabályozni a vízháztartásunkat ezzel rehidratálva a testet. Béltraktusban előforduló betegségeknél is használják a kiszáradás kezelésére. Másnaposságra enyhítésére is szolgál.

Biztonságos cukorbetegek számára

A kókuszvíz gazdag olyan ásványi anyagokban, melyre a cukorbetegnek szükségük van cukorszintjük kontrollálásában.

Vírusellenes

A kókuszvíz fogyasztása előnyös a vírusos megbetegedések (például infulenza) esetén az anti-vírusos és anti-bakteriális tulajdonságai miatt.Természetes módon fertőtlenítik a vizeletválasztó rendszert, ezáltal a húgyúti fertőzésekhez is segítséget nyújt.

Csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát

A kókuszvízben található ásványi anyagok, kálium és magnézium tartalom nagyban csökkenti a vesekő előfordulásának lehetőségét.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a kókusz húsának szerkezete megegyezik a vérplazma felépítésével. Így ajánlott azoknak is sűrűbben fogyasztani, akik valamilyen betegség következtében legyengültek, vagy csupán méregteleníteni szeretnék szervezetüket.

Szerző :Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.