Menü

Ne vegyél újat!

Vannak dolgok, amikből tényleg nem érdemes, sőt szerintem felesleges újat venni, tökéletesen megteszi a használt is. Miért?

Mert néhány termék már a vásárlás pillanatában elveszti értékének a felét, vagyis így akár használtan is beszerezhetnénk őket. Ruhákat, gyerekholmit régóta sokszor veszek turkálóban, vagy rendelek használtan, veszem meg ismerőstől kinőtt cuccait. Minden szülő tudja, hogy egy kisgyerek hamar kinő egy-egy ruhadarabot, szekrényében havonta lehet szelektálni azok közül, amiket már nem hord, ezért felesleges horribilis összegeket kiadni az új ruhákért. Rengeteg börze van ma már, ahol igazán jó minőségű, szinte alig használt holmihoz juthatunk, töredék áron, s némelyiken még a címke is hibátlanul megvan. Használat előtt persze nem árt egy alapos mosás magasabb hőfokon, majd egy fertőtlenítő vasalás, de szerintem ez új ruhákra is ugyanígy igaz.

A gyerekjátékokkal ugyanez a helyzet! Nemcsak környezettudatosabb, de költséghatékonyabb is, ha használtan veszünk meg játékokat. Alapos fertőtlenítés itt is kötelező.

Jó üzletet csinálunk akkor is, ha nem veszünk új könyveket, hanem inkább beiratkozunk a könyvtárba. Ezzel természetesen nem a könyvesboltokat szeretném magamra haragítani, de sajnos tény, hogy sokszor tettem vissza a polcra azt a többezer forintos példányt, amiről azt gondoltam, egyszer vagy kétszer elolvasom és utána csak porosodik a könyvespolcon, jobb akkor már kölcsönözni. Ha mindenképp sajátot szeretnénk az adott műből, akkor az antikváriumokat keressük fel. Természetesen vannak könyvek, különösen tankönyvek, amiket jobb újonnan megvenni, azonban a használt könyv vásárlása más szempontokból nézve okosabb döntés.

Mi bútort is vettünk már használtan, emeletes ágyat a gyerekeknek, de aki ettől ódzkodik, válasszon könnyen tisztítható, használt bútordarabokat. Az eredeti ár töredékéért is megvásárolhatók ezek, s ugyanúgy értékesíthetjük mi magunk is a nem használt bútorainkat, berendezési tárgyainkat.

Az autó vásárlásánál tudni kell, hogy már az megvételkor elveszti értékének majdnem a felét, ugyanakkor a használtautó piacon számtalan újszerű járgány találhat gazdára, és talál is, a vételár pedig töredéke az új autókénak.

Én magam sportfelszerelést is gyakran hozok el turkálókból, - természetesen a cipő kivételével - bármely szabadidőfelső, futónadrág vagy rövidnadrág megvásárolható akár használtan is. Alaposan kitisztítva ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint az új társai drága sportüzletekben.

Van, aki nagyon szereti a „lomis” helyeket járni, a turkálókban matatni, piacon a használtruha standnál keresgélni, majd az új szerzeményeket szinte fillérekért hazahozni. Ezzel nincs is semmi baj, nagyon környezettudatos és költséghatékony gondolkodás bizonyos dolgokat használtan venni, vagy néhány feleslegessé vált holminkat eladni, hiszen ezeknek a termékeknek semmi baja nem lesz attól, hogy időnként gazdát cserél.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!