Menü

Alkoholról való leszokás módszerei

A terápia hatásának kulcsa a beteg együttműködése. Megfelelő motiváció hiányában a visszaesés valószínűségének esélye igen nagy. Az alkoholbeteg segítségre szorul, ez pedig nehezen képzelhető el a potenciális segítők előítéleteinek félre tétele nélkül.

Sajnos nemzetközi adatok szerint sem haladja meg az alkoholfüggőségből kigyógyult személyek tartós önmegtartóztatása a 10-20 százalékot. Ahol pedig függőség van, ott a szer abbahagyása után elvonási tünetek is felbukkannak. Különböző anyagok elhagyása más és más elvonási tünetekkel jár, és eltérő ideig is tartanak, attól függően, miképpen hatottak a szervezetünkre, mennyi ideig voltunk függők, hogyan használtuk a szert, milyen a családi történetünk, a személyiségünk, van-e bármilyen betegségünk. Nem elég az akaraterő, az egész életvitelünkön érdemes változtatni, ha nem akarunk visszaesni. Miután sikerült elhagyni a függőséget okozó szert, mindenképp érdemes odafigyelni, hogy az addikció után maradt űrt jól tudjuk betölteni.

A felsorolt ételek hatását világszerte vizsgálták. Mind olyan idegrendszert védő és májméregtelenítő tulajdonsággal rendelkeznek, melyek tisztítanak, megerősítenek. Könnyebben leszel képes csökkenteni az alkoholos italok fogyasztásának gyakoriságát és mennyiségét.

Alma

Az egyik legrégebben ismert alkoholizmus elleni kúra alapanyaga. Nemcsak eltávolítja a betegség következtében felhalmozódott nagy mennyiségű mérget, hanem a sóvárgást is mérsékeli.

Zeller

A zellerből készített zöldséglé napi rendszerességgel történő fogyasztásával már egy hónap alatt csökkentheted az elfogyasztott alkohol mennyiségét.

Máriatövis

Ez a gyógynövény kiváló házi szer az alkoholizmus okozta májbetegségek orvoslására. Serkenti a máj működését, miközben gyógyítja épp ezt a fő méregtelenítő szervet. Magjának szilimarin tartalma bizonyítottan májvédő hatású. Hepatitisben szenvedőknek, drogfüggőknek is ajánlatos a fogyasztása.

Pitypang

Megfiatalítja a máj szöveteket, így csökkentve az alkoholfogyasztás káros hatását. Lehetővé teszi az epe normál termelését, és serkenti az epefolyadék áramlását. Szórj minden nap friss pitypangot a salátádra.

Tartsuk magunkat távol azoktól a boltoktól és szolgáltatói egységektől, ahol könnyedén hozzájuthatunk a szeszes italokhoz. Az első időszakban elég egy teli üveg látványa ahhoz, hogy meginogjunk elhatározásunkban, és a leszokás az alkoholról sikertelen legyen. Keressük fel a leszokással foglalkozó internetes fórumokat, közösségeket, használjuk fel mások tapasztalatait.

Találjunk magunknak valamilyen hobbyt (legyen az barkácsolás, festés, olvasás, kertészkedés, főzés, torna stb.), hogy elvonjuk a figyelmünket a káros szenvedélyről. És az időnk is gyorsabban repül!

Szakorvos segítségével derítsük ki, milyen mentális probléma áll az alkoholfogyasztás hátterében. Egy jó diagnózis már fél siker.

Ne szégyelljünk segítséget kérni rokonoktól, barátoktól. A leszokás az alkoholról nem egyszerű, szükségünk van szeretteink támogatására, anélkül hogy bűnösnek éreztetnének minket, hiszen az alkoholizmus krónikus betegség. Az alkoholról nem lehet egyik napról a másikra leszokni, kicsit olyan, mint egy fogyókúra: iktassunk be alkoholmentes napokat, majd hetente fokozatosan növeljük a számukat.

Díjazzuk magunkat! Az alkoholra szánt pénzt tegyük félre: rá fogunk jönni, hogy az absztinens életmód pénztálcánknak is jót tesz. A spórolt pénzt költsük valami olyanra, amire régen vágyunk: ez endorfint szabadít fel agyunkban, és kevésbé érezzük az alkohol hiányát.

Szerző :Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.