Menü

Hajhásszuk a boldogságot? - Az igazi függőség

Nagyon nehéz manapság sem túl optimistán, sem túl pesszimistának lenni, ha az életútunkról van szó. Hozzátartozik a személyiségvonásainkhoz az is, ahogyan a saját helyzetünket, céljainkra tekintünk. Ez a szemlélet határozza meg, hogy milyen lesz a személyiségünk az idő múlásával. A boldogság keresése, mint cél, minden életszakaszhoz hozzátartozik, mégis mindegyikben mást jelent, és teljesen másfajta attitűdök kapcsolódnak hozzá. Az érzést mindig más idézi elő, ráadásul eltérő intenzitással, és mi a rabjaivá válunk annak a kérdésnek, hogy vajon mi az, ami újra a fellegekben repíthet minket. A probléma csak az, hogy ez néha rendkívüli megszállottságot okoz, egészen addig, míg nem lesz más választásunk, mint valami alternatív lehetőséget találni.

Ezek az alternatív lehetőségek igen széles körből kerülnek kiválasztásra. Mindenkinek tükrözi kissé az ízlését, de tükrözi a társadalmi elvárásokat és a külvilág nyomását is. A függőségünk fajtája nagyon sokféle lehet, némelyik egészen egészséges szokásban merül ki, de sajnos akadnak igen károsak is. Ha most olvasod ezt a cikket és azt érzed, hogy nem neked szól, mert neked nincs is függőséged, akkor sajnos ellent kell mondjak a meggyőződésednek. Ugyanis mindannyian a rabjai vagyunk valaminek: egy érzelemnek, egy szokásnak, egy embernek, egy tárgynak, vagy akár egy tevékenységnek. Az, hogy mennyire kerít minket a hatalmába ez a dolog, az az akaraterőnkön, a felismerésünkön, a tudatosságunkon és az érzelmi állapotunkon is múlik. Éppen emiatt is olyan fontos, hogy tisztában legyünk a saját hangulatunkkal és a saját korlátainkkal is. Ezek ugyanis meghatározzák a mindennapos szokásainkat, amelyek egyébként nagyban igazodnak a függőségeinkhez.

Ha érzed, hogy nehéz a helyzeted, mert a hatalmában tart a függőséged, gondolkodj el, mi okozhatja. Ha elégedetlen vagy valamivel, tégy plusz erőfeszítéseket! Ha nehezen találod meg a boldogságot, vagy nem tudsz tiszta szívből örülni, keress hasznos feszültségoldási lehetőségeket, és törekedj szándékosan a pozitívabb szemléletre! Előbb-utóbb interiorizálódik ez a külső indítatású törekvés. Fogadd el, hogy emberként mindig is hajtani fog a boldogság és az elégedettség utáni vágy. Ettől függetlenül nem kell pótcselekvésekre, tárgyakra, személyekre és szokásokra kivetíteni a vágyainkat! Ne dobjuk el a hosszú távú boldogság lehetőségét ideiglenesen vigaszt nyújtó örömökért! Így kiszabadulhatunk a saját érzelmi csapdánkból, és találhatunk az életünkben valódi, belülről jövő, őszinte boldogságot nyújtó pillanatokat.

Varga Ágnes Kata

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.