Menü

Sárgarépa hatása az egészségre

Emésztés
Olyan nélkülözhetetlen nyomelemeket, vitaminokat és enzimeket tartalmaz, melyek serkentik az emésztést. Segít megelőzni a gyomorfekélyt és más emésztési zavarokat.

Alkáli elemek
Tisztítja és frissíti a vért, miközben egyensúlyba hozza szervezetünk savas-lúgos arányát.

Kálium
Segít fenntartatani az egészséges nátrium szintet a szervezetben és ezáltal csökkenti a magas vérnyomást.

Fogak egészsége
A répa megöli a káros baktériumokat a szájban és segít megelőzni a fogszuvasodást.

Sebek kezelésére
A nyers, reszelt sárgarépát külsőleg alkalmazhatjuk vágásokra, gyulladásokra.

Fitotápanyagok
A sárgarépa tartalmaz egy falcarinol nevezetű fitonutrienst, ami csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, és elősegíti a vastagbél általános egészségét.

Karotinoidok
Ezek szabályozzák szervezetünkben a vércukorszintet.

Rostok
Csökkentik a koleszterinszintet, illetve segítenek megelőzni a vérrögök és különféle szívbetegségek kialakulását.

Szemek, haj, körmök
A sárgarépa fogyasztásával frissíthetjük a sejteket szervezetünkben.

Gátolja a rákos sejtek növekedését
A répában található szinte abnormális mennyiségű karotinoid segít megelőzni bizonyos típusú daganatok kialakulását, például a nyak-, mell- illetve vastagbélrákét.

Erősíti az immunrendszert
A mindennapos répafogyasztás erősíti az immunrendszered, ellenállóbbá teszi a tested köszönhetően a sok vitaminnak és ásványi anyagnak.

A répalé szépségre gyakorolt jótékony hatása:

Csökkenti a bőr szárazságát és kisebesedését: A kálium csökkenti a bőr szárazságát, kisebesedését és a szépséghibákat. A bőr színének szebbé tételével pedig újra életre kelti a bőrt. Ezenkívül a kálium hidratálja is a bőrt.
Megelőzi a pattanások kialakulását: Mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, a szervezet méregtelenítésével megelőzi a pattanások kialakulását.
• A bőrnek szükséges vitaminokat tartalmaz: A répalé tele van olyan vitaminokkal, amelyekre a bőrnek szüksége van. Ezáltal csökkenti az olyan bőrrel kapcsolatos problémák kialakulását, mint az ekcéma (ami az A-vitamin hiány miatt jön létre), a bőrgyulladás és a kiütések.
Kezelhető vele a napégés: A béta-karotinoidok csökkentik a napégés súlyosságát, és növelik a bőr ellenállását a nap okozta károkkal szemben.
Kiváló az öregedés ellen: A béta-karotinoid a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul és csökkenti a sejtek degenerációját és így lassítja a test öregedését. Növeli a kollagén mennyiségét a bőrben, így a bőr rugalmas marad és csökkennek az öregedés látható jelei, mint a petyhüdt bőr és a ráncok, mivel a szervezetben felgyülemlő kollagéntől feszes és egészséges lesz a bőr.
Hajápolás: Hozzájárul a hajnövekedéshez.
Körömápolás: Erősíti a körmöket.

A répa fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát, javítja a keringést és a rákos betegségek kialakulását is csökkenti.

Szerző:Udvari Fann

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!