Menü

Barátunk a reggel!

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy sokan itt ikszelnék ki a cikkemet tartalmazó oldalt azzal, hogy ez a téma még elolvasásra sem érdemes, zárjuk is be, azonban tovább olvasásra bíztatom még a legnehezebben ébredőket is, s bebizonyítom, hogy néhány tippel a reggelek lehetnek a legjobb barátaink.

Régóta tervezed, hogy sporttal indítod a napot, de eddig nem tudtad megtenni? Irigyled a reggeli edzőket, akik egész nap jókedvűen pörögnek, de túlságosan fáradt vagy a hajnali keléshez? Mégis hogyan lehet eljutni addig, hogy reggel vidáman felkelve futni induljunk? Könnyen!
Az első és legfontosabb teendő az, hogy búcsút mondjunk a hajnalig tartó tévézésnek, netezésnek, telefonnyomkodásoknak. Az éjfélig tartó, hazavitt munka sem segíti a másnap reggelt. A korai lefekvés lehet, hogy eleinte furcsaság, de a kipihent reggeli ébredéskor megköszönjük magunknak a korai fekvést. Ha az a gond, hogy nem tudsz elaludni korán, ne aggódj. Néhány hajnali edzéssel indított nap után már este 8 órakor azon gondolkozol, hogy legszívesebben bedőlnél az ágyba.
Ne nyomd meg a szundi funkciót! Ha a szundi gombra téved a kezed ébresztéskor, elbúcsúzhatsz a reggeli terveidtől. Kelj fel azonnal, még mielőtt gondolkozni kezdenél azon, hogy majd máskor állsz neki a reggeli edzéseknek. Ezt ma kell megtenned!

Készítsünk elő mindent reggelre! Mielőtt este lefekszünk, tegyük ki a reggeli futócuccaink, sportruházatot, kiegészítőket, ha szükséges fejlámpát, órát, vizesflakont, cipőt, mindent. Időt spórolunk meg és ráadásul kevésbé fázunk reggel, ha csak belebújunk a ruházatba, s nem akkor állunk neki keresgélni álmosan a félhomályban.

Kezdj egy bögre forró kávéval, vagy teával. Hűvös reggelek jönnek, nagyobb kihívást jelent kilépni a sötét hidegbe, de egy csésze melengető itallal hamarabb átmelegszünk, s felébredünk, felfrissülünk.

Melegítsünk be! Ezen nincs is mit ragozni. A bemelegítés és a nyújtás elengedhetetlenül fontos. És pont.
Vigyünk zenét! Szeretem, mikor a fülhallgatóban dinamikus, tempós, futásra hívó zeneszám fogad reggel, sokkal jobb kedvvel indulok neki a reggeli kocogásnak.

A legfontosabb tanács pedig az, hogy ne gondolkodjunk. Ne várjuk meg, amíg az agyunk számtalan kifogással a segítségünkre siet, hogy miért is nem kéne felkelni, s futni menni.
Futás után pedig jutalmazzuk meg magunkat! Méghozzá egy bőséges reggelivel, legyen az egy kiadós mogyoróvajas, banános zabkása, vagy egy tápláló reggeli zöldséges omlett, a reggeli edzés utáni bőséges étkezés után kizárt, hogy ne induljon fitten, frissen és jókedvűen, boldogan a nap! Fogadunk?

Oké, azt őszintén mondhatom, hogy az első pár alkalmat utálni fogod, de aztán változik majd valami és megérted, mit miért csinálsz. Adj magadnak időt, s idővel átjön a lényeg, megérzed az ízét és a következő alkalmakkor már alig várod a reggeli felkelést! Néhány hét, vagy hónap múlva meg fogod köszönni magadnak ezt az új szokást, mert annyira jól fogod érezni magad a bőrödben. Ha pedig nehéz felkelni reggel, gondolj arra: meg fogod bánni, ha elszalasztod a reggeli edzést és nem mész el futni. Azonban azt soha nem fogod bánni, hogy nekiláttál és megcsináltad!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.